Предизвестен провал с имунизацията

Към края на месец май написахме, че е време за свръхреакция по отношение на ваксините. Под свръхреакция имахме предвид процесът на ваксинация да бъде тотален приоритет на служебното правителство и да се търсят максимално много инструменти за ускоряване на темповете. Причината беше очевидна. Държавата изоставаше драматично във ваксинацията и вече се виждаше, че ще останем далеч под поставената цел – до края на август да бъдат ваксинирани 70% от пълнолетното население. Подобна реакция не последва, като постепенно навлязохме в плато от по 12-13 хил. поставени дози в работен ден. Резултатът днес е ясен. Краят на август е тук, вече сме в нова вълна на разпространение на вируса, а едва 1,2 млн. пълнолетни български граждани са с завършен имунизационен цикъл – при цел от над 4 млн. души към 31 август 2021 г.  

Очаквано всички ще хвърлят вината върху народонаселението, което е подлъгано да не се ваксинира в социалните мрежи, но реално вината е в политиците, които цяла година подценяват драматично въпроса с имунизацията. Подцениха поръчката на ваксини в края на 2020 г. и се наложи Европа да ни спасява със солидарни доставки, а сега продължава да се подценява и самата имунизационна кампания. Последната не е изведена пред скоби, а има сериозен привкус на секторно-административна задача. Нещо повече, тук фокусът не е самата ваксинация, а обясненията и разсъжденията – то не било толкова важно да е точно 70%, пък дайте да съберем ваксинирани и преболедували, а сега да видим ефективността на тия ваксини срещу делтата и т.н.

На фона на нашата действителност, почти всички държави в ЕС постигнаха целта и ваксинираха около 70% от пълнолетното си население. И сега са отворени – както кафета и ресторанти, така и стадиони. Европа в това отношение действа скучно. Има вирус – затваряме, откриват ваксина – имунизираме първо възрастните, бодем над половината население – отваряме. Цялата тази логическа последователност тук я няма. Ние хвърлихме един фойерверк със зелените коридори, за да се похвалим, че първи даваме свободен достъп до ваксини, и да могат младите да изпреварят възрастните, след което се закотвихме на дъното на Европа. И сега се говори за затваряне, а драмата на политиците е как да обяснят на хората, че ще делят на ваксинирани и неваксинирани, като последните са повече.   

Един детайл във връзка с делението на ваксинирани и неваксинирани е показателен за подценяването на темата. Преди няколко месеца всеки можеше да провери дали някой е ваксиниран, ако му бъде предоставен сертификат. Просто се проверяваше QR код на his.bg и готово. Нямаше нужда да си някакво служебно лице, да имаш достъп до специализиран софтуер и т.н. Точно както ще направят във Виена в момента, ако решиш да пиеш една бира в заведение. Сега, когато се заговори за подобни правила и у нас, тази възможност е премахната. На his.bg вече няма проверка с QR код от сертификата, а трябва ръчно да се въведе текстов код, които е от 25 символа. Представете си как голям магазин или дори ресторант започва да проверя всички клиенти и да въвежда по 25 символа на човек.

Вариант е да се ползва свободно достъпно приложение, но подобно у нас все още няма. Може да се ползва такова на друга държава – например гръцкото работи. И все пак, при положение, че няма готовност с приложение, не е ясно защо е премахната работещата опция на his.bg. Още повече, че последната заповед на здравния министър вече дава възможност за такова деление. Ако искаш да ползваш пълния капацитет на помещението, а не само 50% както е сега, трябва да допуснеш само ваксинирани, тоест трябва да правиш проверка – въвеждаш 25 символа на his.bg или търсиш приложение на някоя друга страна. Дребен пример, но показателен. У нас пак е направено сложно и неработещо.

През идните седмици и месеци сигурно ще се хвърли много енергия в дебата за делението и различните правила за ваксинирани и неваксинирани. Тежестта на този дебат е директен резултат от слабата имунизационна кампания. Цената на едно дори частично затваряне надхвърля многократно всяко усилие, което би се направило за да се покачи темпа на ваксинация. Проблемите през есента са вече неизбежни, но за зимата все още има възможност да се подготвим. Това обаче означава ваксинацията да е наистина приоритет, а не просто поредната тема в центрофугата.


Свързани публикации.