Правиш превози без лиценз – в затвора!

Новина от тази седмица. Националното сдружение на българските превозвачи предлага санкцията за незаконни автомобилни превози да стане затвор от една до три години и отнемане на камиона или автобуса. Може да се каже и по друг начин. Всеки, който не е получил законовата привилегия да превозва товари и пътници, а го прави, бива ограбен и тикнат в затвора. Внимавайте, ако съседът Ви помоли да му заемете срещу 50 лв. личния Ви бус, за да закара малко мебели на вилата, чака Ви сурово наказание.

Случаят е по класически аналогичен с всякакъв род лицензи: издигат се пречки, за да не може услугите да се извършват свободно, а всеки, който все пак ги предлага без позволение, трябва да бъде наказан сурово. Всичко това е с цел да се предотврати по-силна конкуренция и по-ниски цени, от което печелят вече имащите лиценз за сметка на потенциалните нови предприемачи и всички потребители на услугите. В същия дух е възможно от утре всеки блогър или любител журналист без лиценз за такъв да бъде арестуван, а компютърът му отнет. Преди три месеца ИПИ публикува изследване на няколко свободни професии, в което показа, че изключителните права на предоставяне на услуги поддържат конкуренцията слаба, цените за потребители високи, производителността в сектора по-ниска, а качеството на услугите не е по-добро, както обикновено се твърди от застъпниците на разрешителните. Притежателите на всякакви лицензи по-скоро наподобяват поведението на картелни участници, които печелят допълнително благодарение на ограничената конкуренция. Същото правят и членовете на сдружението на превозвачите.

Отгоре на това те искат и част от глобите върху нарушителите да влизат не в държавния бюджет, а в агенция „Автомобилна администрация", т.е. доста повече под влиянието на браншовиците. То е ясно, всеки опитва да дърпа чергата към себе си. Въпросът е да не му се позволи.

 


Свързани публикации.