Покана: „Невидимата кука: скритата икономика на пиратите”

ИКОНОМИЧЕСКАТА БИБЛИОТЕКА НА ИПИ И БМА

http://library.ime.bg/

ви кани на представяне на

 

„Невидимата кука: скритата икономика на пиратите” от Питър Лийсън

 Лектор: Петър Ганев, ИПИ

 

Къде? – Икономическата библиотека – бул. „Патриарх Евтимий” 22, ет. 3

Кога? – На 15 декември (четвъртък) 2011, в 18.30 часа

 

„Невидимата кука: скритата икономика на пиратите” е един брилянтен поглед към живота на пиратите от края на XVII и началото на XVIII век. Без прословутия Джак Спароу, но с дейното участие на Едуард Тийч (познат като Черната брада), Калико Джак и Бартоломю Робъртс, Питър Лийсън ни разкрива как функционира едно общество, съставено от най-бруталните престъпници на своето време, определяни като… „wild & savage Beast, which every Man may lawfully destroy”.

Как пиратите са организирали своето общество? Било ли е то демократично и имали ли са своя конституция? За какво им е служил известният флаг „Веселият Роджър”? С какво се различава животът на пиратски кораб от този на търговски по това време? Това са все въпроси, на които ще търсим отговор, но не през призмата на романтичния поглед към пиратството, а през погледа на икономическата теория…

 

Питър Лийсън е обещаващ млад икономист от университета „Джордж Мейсън”. Интересът му към пиратите първоначално шокира наставниците му, но с времето темата се доказва като повече от ползотворна и печели позиции за младия автор. Множеството статии по темата, в т.ч. научни, логично довеждат до появата на книгата „Невидимата кука: скритата икономика на пиратите”, която бързо става популярна.

Лийсън често гостува на популярния блог „Freakonomics”, а наскоро книгата му провокира и Умберто Еко да напише статия със заглавие „Пиратската банда на Аристотел”.

 

Моля да потвърдите присъствието си до 14 декември 2011 г. (сряда), на e-mail: [email protected]

Можете да изтеглите поканата за събитието тук.

 

Библиотеката е съвместна инициатива на Института за пазарна икономика и Българската макроикономическа асоциация и се осъществява с подкрепата на фондация „Америка за България”.


Свързани публикации.