Плоският данък ускорява естонската икономика

През 1994 година Естония въведе плосък данък от 26% и беше първата европейска страна, която направи подобна стъпка. Тази сериозна данъчна реформа беше част от по-широка стратегия за трансформиране на страната от затънтена съветска република в пълноценен член на глобалното информационно общество.

Положителните резултати не закъсняха. Според Марк Ландлер от Ню Йорк Таймс “Възпламенена от пропазарна страст и засилваща се във високотехнологичното бъдеще, Естония изглежда по-скоро като преден пост на Силиконовата долина, отколкото на Европа.”

През 1994 година естонският премиер Март Лаар въвежда плосък данък от 26% /20% от 2007 година/, въпреки че много естонски икономисти са против. Те дори твърдят, че такава данъчна реформа е невъзможна толкова, колкото е невъзможно да се ходи по вода. Днес Март Лаар обича да споделя колко се радва, че е доказал, че може да се ходи по вода.

Март Лаар два пъти е бил премиер на Естония и двата пъти е правил значителни данъчни реформи – през първия си мандат въвежда плосък данък, през втория – нулев данък върху реинвестираната печалба. И двете реформи са изключително успешни и ускоряват значително икономическия растеж в страната.

Въпреки че опозиционните партии винаги са били против данъчните му реформи, Март Лаар споделя, че когато опозиционните партии идват на власт никога не са отменяли данъчните реформи. Причината е проста – плоският данък води до повече приходи в бюджета, а в същото време данъкоплатците запазват по-голяма част от дохода, който изкарват.

Икономическият растеж в Естония през последното тримесечие достигна 11% – вторият най-висок в Европа, след Латвия. Високият икономически растеж в страната напомня повече на бързоразвиващите се Китай и Индия, отколкото на Германия или Франция.


Свързани публикации.