Плоският данък и разходите на администрацията

Освен че плоският данък ще увеличи разполагаемия доход на повечето работещи веднага след въвеждането му, а останалите ще бъдат компенсирани с повишаване на заплащането от държавния бюджет, има и други положителни ефекти от него.

Плоският нисък подоходен данък означава възможност за съкращаване на част от разходите на данъчната администрация. Разбира се, не трябва да има объркване – изчисляването на размера на данъка и в момента не е голям „логистичен” проблем. Трудността е в изчисляването на данъчната основа и точно тук е възможно укриването на данъци. Плоският нисък данък, така както в момента се обсъжда, предвижда да няма необлагаем минимум, а само запазване на част от признатите разходи за свободните професии, тоест най-вероятно е да има само два етапа на определяне на данъчната основа, и то само за малка група работещи. Към момента се предвижда да отпадне семейното подоходно облагане, което според изказвания на данъчните заема значителна част от подадените декларации. Това свежда до минимум необходимостта данъчната администрация да проверява данъчната основа и да има дискреционна роля.

Въпреки, че според официалната статистика броят на данъчните служители намалява от 2002 година спорно е с колко всъщност са намалели, защото част от служителите са прехвърлени към общините.

За данъчната администрация плоският данък върху доходите без изключения позволява:

  1. Намаление на броя служители, които са заети да обработват данъчните декларации.
  2. Премахване на декларацията, освен може би за работещите, които все пак ще имат нормативно – признати разходи и трябва да ги доказват.
  3. Значително намаление на разходите за обработка, анализ и проверка на постъпилите данъчни декларации.

Разходи и служители на данъчната администрация

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: Институт за пазарна икономика на база данни от Министерство на финансите

 

Изводът е, че е съвсем реалистично да има продължаващо намаляване на разходите за данъчна администрация с по-бързи темпове, като едновременно с това обслужването може да е по-бързо, лесно и ефективно. Плоският подоходен данък е основният повод и трябва да се използва максимално.

 


Свързани публикации.