Плащане в брой

 

Националната агенция за приходите предлага да се забранят плащанията в брой за суми над 30 000 лева. Идеята е да се бори сивата икономика, но как точно ще се случи това, поне засега не е ясно. Хубаво е, когато се предлагат подобни ограничения те да бъдат добре обмислени и аргументирани, нещо което в случая липсва. В крайна сметка едно официално разплащане, било то кешово или чрез банка, може винаги да бъде проверено, така че този тип политика едва ли променя много нещата – освен че задължава да се използва банката.

От друга страна, ако говорим за разни неофициални плащания – недекларирани заплати на персонала от черна каса или покупка на скъпо оборудване с пари от престъпна дейност, то тези транзакции така или иначе нарушават законите и в случая просто ще нарушат и новото правило. Представяте ли си фирма, която ще прави голямо плащане от черната си каса, да се юрне да го прави по банков път заради наличието на подобно правило?

Също така, при тези плащания се попълва и декларация за произход на парите (ако тук има пропуски, то по-скоро те трябва да се поправят), което означава, че нещата пак подлежат на последваща проверка. И наистина, голяма част от т.нар. сива икономика е доста видима и към момента. Ако нямаш доходи, а имаш голяма къща и луксозна кола, то няма значение дали си ги закупил с банков превод или кешово. И в двата случая ще ти бъде трудно да отговориш на въпроса: „Откъде пари бе джанъм?!"

Така или иначе, желанието за борба със сивата икономика е хубаво нещо, но нека бъдем внимателни с налагането на подобен тип ограничения. Нека първо чуем аргументацията в тяхна полза (но не пожелателна, а конкретна) и хубаво да помислим дали подобни мерки биха проработили на практика. Засега отговора е по-скоро не.


Свързани публикации.