Петиция за намаление облагането на труда

До: Сергей Станишев, министър-председател

Копие до:

Пламен Орешарски, министър на финансите

Симеон Сакскобургготски, лидер на НДСВ

Ахмед Доган, лидер на ДПС

Уважаеми господин Станишев,

Преди 10 години трите преки данъка – данък печалба, данък върху доходите и осигуровките – бяха на едно ниво, малко над 40%. Днес, благодарение на неколкократни намаления и на една смела стъпка на Вашето правителство, данъкът върху печалбата вече е на сравнително ниското ниво от 10%. За съжаление, през последните години се обръщаше далеч по-малко внимание на намалението на облагането на труда с данък и осигуровки и поради това то остава значително по-високо.

Данъкът върху доходите в България има три ставки – 20%, 22% и 24% и е най-висок в региона. В Румъния има плосък данък върху доходите от 16%, в Сърбия данъкът също е плосък – 14%, в Македония ставката е плоска и е 12%, като през следващата година ще стане 10%. В Гърция ставките са по-високи, но необлагаемият минимум е около 1000 евро на месец.

Нещо повече, нивото на осигурителната тежест в България също е твърде високо. Осигуровките – дори след намалението от 6 пункта през 2006 година – остават на ниво от 36.7%, което ги прави най-високия данък в България. За сравнение, в Ирландия – икономическият тигър на Европа – осигуровките са между 8.5% и 16.75% в зависимост от дохода. С други думи, в България осигурителната тежест е между 2 и 5 пъти по-висока от Ирландия.

Според Евростат данъчно-осигурителната тежест върху работещите с ниски заплати в България е 36%. Облагането на по-високоплатените, предприемчивите и средната класа е още по-високо и достига до 45%. Толкова високо данъчно облагане се отразява силно негативно на икономиката, заетостта и доходите на работещите, а в резултат на това страда и събираемостта на приходите в държавния бюджет.

Всичко това показва, че намалението на данъчно-осигурителното бреме е наложително. Освен че е наложително, обаче, то е и реално изпълнимо и възможно без съществени рискове за стабилността на бюджета.

Така например, както беше посочено по-горе, ставката на данъка върху печалбата беше намалена 4 пъти от над 40% до 10%. Въпреки голямото намаление, приходите от този данък като дял от брутния вътрешен продукт са намалели съвсем минимално. Същото се случи и с намалението на осигуровките през 2006 година – загубата на приходи за държавния бюджет беше значително по-малка отколкото се планираше, а в същото време заетостта нарасна значително, отбелязано бе и ускоряване на икономическото развитие, което от своя страна доведе до повече приходи в бюджета. Не на последно място, наличието на бюджетни излишъци през последните години е благоприятен фактор за намаление на данъчното бреме.

Без съмнение, както данъкът върху печалбата беше намален до 10% без никакви проблеми за държавния бюджет, така и данъкът върху доходите и осигуровките могат да бъдат намалени до същото ниско ниво. В резултат на по-ниското облагане на труда разполагаемите доходи на българските граждани ще се увеличат значително, ще нараснат стимулите за труд, предприемчивост, повишаване на образованието и откриване на работни места, а икономическият растеж ще се ускори.

Автори:

Георги Ангелов – старши икономист в Институт „Отворено общество"
Светла Костадинова – изпълнителен директор на Института за пазарна икономика

(За да подкрепите кликнете тук)

 


Свързани публикации.