От ЕК за българските нотариуси

Това, че ЕК прави преглед на постигнатото в България и налага санкции ще се окаже добра политика. След като нашето общество, включително и Парламента, не може да осъществява ефективен контрол върху правителството, добре е че има външен фактор.

Вероятността на страната ни да бъде наложена санкция заради съществуващото все още изискване правоспособните нотариуси в България да имат българско гражданство е реална. Това, което е важно, е че най-вероятно ще трябва да премахнем това ограничение, но то е само едно от многото, които съществуват. Освен гражданството става въпрос за фиксирани цени, задължителното членство и вноски в Нотариалната камара, географското ограничение, минимален стаж. Всичко това от няколко години се възприема от ЕК като ясно доказана пречка пред развитието на много професии от една страна, а от друга – пречка за икономиката и ползвателите на тези услуги. Освен за нотариусите, това важи в голяма степен и за одиторите, фармацевтите, архитектите, инженерите.

Както се вижда от таблицата по-долу, явно ЕК ще има доста работа през следващите години. Ще е интересно да следим дебата в обществото, тъй като досега са случваше обратния процес – повечето от ограниченията са въведени в последните 4-5 години с аргументи като „защита на обществения интерес", „защита на качеството", „защита на потребителите", „защита от нелоялна конкуренция".

Важно е също да се знае, че ЕК е твърдо решена за премахне тези ограничения и Европейският парламент подкрепи тази политика миналата година. Другото важно нещо е, че има практически примери на страни, които по собствено убеждение имат ниска степен на регулация на тези професии – Великобритания, Дания, Холандия, Ирландия, Финландия като ефектът е конкуренция, избор и ниски цени. Тоест – няма нищо страшно!

Регулиране на избрани професии в България

Адвокат

Инженер

Фармацевт

Нотариус

Счетоводител, Одит

Архитект

– Стаж

– Минимални цени

– Задължително членство в колегията

– Препоръчителни цени

– Забрана за реклама

– Задължително членство в Камарата

– Задължителен стаж

– Минимални цени

– Регистрация на договорите

– Задължително членство в съюз

– Стаж

– Задължително фармацевтично образование за да притежават аптека

– Фармацевтът може да открие само 1 аптека и задължително работи в нея

– Фармацевтът не може едновременно да бъде собственик и дистрибутор

– Изискване за брой нотариуси на брой хора

– Пожизнено право за практикуване на професията

– Фиксирани цени

– Забрана за реклама

– Задължителен минимален стаж

– Задължително членство в камара

– Задължително българско гражданство

– Минимални цени

– Задължително членство в ИДЕС

– Частични ограничения за реклама

– Ограничена публична информация

– Задължителен стаж

– Задължително членуване в камара

– Задължителен стаж

– Проектантите да не са собственици на строителни фирми

– Минимални цени

– Регистрация на договори за проектиране

Източник: Степен на регулация на свободните професии в Европейски съюз, изследване на Институт за пазарна икономика, юни 2007 г.


Свързани публикации.