Останките от държавност и поредният убит, който не ни е враг

Мъдри, неверни и безполезни се оказват принципите, на които основаваме българската държава. Защо ли? Защото и през тази седмица в Северозапада 59-годишен мъж беше убит от трима непълнолетни поради това, че не харесали вкуса на бутилката ракия, която им е продал. Успехите на българското образование, МВР и правосъдие стават все по-изразителни.

Кухо и безсъдържателно звучат тогава изразите, че Република България е правова държава, която се управлява според Конституцията и законите на страната. Така също и това, че Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека. Напразните слова на чл. 4 от Върховния закон. Тези пожелателни и неприложими основни положения са доразвити в чл. 17, който прогласява, че правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона.

Непосилната действителност обаче казва друго – нито собствеността, нито животът са гарантирани. По всички краища на страната вече няколко десетилетия оставеното без надзор бива разграбвано. А останалите хора по тези места са жертва на подивелите наши сънародници.

Защитата на човека е дело на МВР чрез основните му дейности по превенция, охрана на хората и разследването на престъпления. Поне така пише в Закона за МВР.

Работата на прокуратурата и съдилищата е следствие от това – да обвинят и осъдят, ако МВР не се справи. Но възмездието няма да върне човека, нито ще поправи травмите от това да разграбят и разградят къщите на нашите предци.

Може много да се изпише още, но знаете ли как на територията на цялата Видинска област МВР прави това – с 23-ма полицаи и то това е щатът, а дали е запълнен…

 

В Областната дирекция на МВР-Видин работят над 400 човека, от тях 23-ма са тези на терен, заети с охраната и противодействието на престъпността, по данни на МВР. Инак поредният вътрешен министър е направил поредната успешна реформа в МВР. От тия 23-ма 8 се занимават с икономическата престъпност, тоест не стъпват по селата, където е ясно, че се краде, бие и убива. Или поне това показват данните от статистиката на МВР.

  

Какво да се прави ли?

Най-популисткото и глупаво би било служебният министър Демерджиев да освободи началника на ОДМВР-Видин. Евтино зрелище, без никакъв ефект, взимаш главата на някого и оставяш системата в блатото. Засилваш омразата на хората и срещу редовите полицаи и излизаш решителен министър.

После ще излезе някакво жалко подобие на патриот и ще каже да налагаме членовредителни наказания – да режем крака, ръце вместо да вложим ресурса в жива охранителна сила, в социална работа, за да имат ефект наказанията…

Втори вариант – съгласяваме се със станалото и приемаме, че нещата така са били, така и ще продължат.

Трети вариант – знаем, че държавните пари в бюджета са ограничени. Мислим как да разпределим ефикасно и ефективно. Това знача да позакрием ненужни институции по места, щат, на който висят роднини и приближени на властта. Да окуражим редовите полицаи с добри условия на труд след като сме разчистили заплатаджиите. Но ако това стане кой и как ще купува избиратели от социалните низини?

На тоя целия фон държавата е обрасла с раздути щатове на администрацията, бордове на държавните компании, съдии, прокурори… а мнозинството във ВСС похарчи толкова много, за да оскъпи и без това неефективната система.


Свързани публикации.