Оптимален размер на правителството

Държавният сектор в България е твърде голям, което пречи на икономическия растеж, създаването на работни места и благоденствието на гражданите. Раздутият публичен сектор е силно неефективен – той може да постигне същите резултати с два пъти по-малко средства според скорошно изследване.

Анализ на ИПИ[1] показва, че правителственият сектор не трябва да е по-голям от 25% от БВП, за да се максимизира растежът на икономиката. При това ниво правителство може да осъществява основните си функции и едновременно с това ще са налице предпоставки за растеж на икономиката. Както се вижда от графиката по-долу, след определен размер на намеса на държавата и преразпределение, потенциалът за растеж на икономиката намалява.

Редица изследвания показват, че колкото повече расте намесата на държавата, толкова по-нисък е средногодишният растеж на икономиката.

По-малките правителствени разходи позволяват на хората да спестяват и инвестират повече. Работещите ще задържат повече от изработеното, което ще стимулира предприемачеството, икономиката ще е по-свободна и с по-малко корупция. Възстановяването на икономическия растеж и създаването на работни места може да се случи по-бързо, ако размерът на правителството е по-малък. Затова е необходима реформа, която ще намали преразпределението през бюджета от сегашните нива около 40% от БВП до 25-30% от БВП.


[1] ИПИ, Какъв е оптималният размер на държавата, август 2009, https://ime.bg/uploads/b78fca_OptimalSizeOfGovernment_BG.pdf


Свързани публикации.