Операция „Респект” вместо коледни добавки за пенсионерите

В буквален превод последните действия на кабинета могат да означават следното: Като нямаме пари за празнични добавки, поне цените ще свалим! Случайно или не, новината от земеделското министерство за началото на акция Респект се появи малко след като финансовият министър попари надеждите на пенсионерите за коледни добавки. Не-даването на допълнителни пари щяло да ограничи спекулативните печалби на търговците, смята земеделският министър. Нещо повече, сега бил моментът самите те да проявят загриженост към пенсионерите и социално слабите и да не ги натоварват с по-високи цени. Това щяло да компенсира липсата на добавки, които традиционно се „изяждат” от високите цени по празниците.

На практика държавата е решила да наказва всеки дръзнал да потърси по-висока печалба, независимо от лавинообразното нарастване на търсенето по празниците. За целта щели да се използват усреднени цени, които да служат за база при проверки. Хубаво е, че властите се позовават на данни от Евростат, само че бърз поглед върху тях е достатъчен да се установи, че ценовата динамика в страната през декември не е изключение от тенденциите в част от страните членки и ЕС като цяло. Например точно цените на плодовете, за които министърът е открил нарушения, са тези които бележат значително понижение на месечна база през месец декември на последните няколко години сочат данните на европейската статистика.

Държавните органи ще преследват всеки търговец, който продава на високи цени. Явно това е разбирането на правителството за свободното ценообразуване. В този ред на мисли властта може да предложи и нова услуга за гражданите, която ще се посрещне със силно одобрение. Контролиращите държавни ведомства да осигуряват „респектиращи” служители за всеки гражданин поискал такъв.

Предпразничното лъскане на имиджа не е чужда практика, както на сегашните така и на предишните управляващи. Спомняме си противоречивия ефект от подобни PR акции на министър Димитров от края на 2007 г. Опитът показа, че държавната намеса доведе до повишаване на цените на храните в някои райони на страната, за да се изравнят с обявяваните ежеседмично от икономическото министерство. 


Свързани публикации.