Обама с проблеми, НОИ не!?

Здравната реформа на Обама очаквано се сблъска с американската конституция. В началото на седмицата федералният съдия Хенри Хъдсън от Ричмънд, Вирджиния, обяви за противоконституционен новия закон, с което на практика предначерта пътя му към Върховния съд на САЩ. Причините за това решение са повече от любопитни, включително от българска гледна точка.

По своята същност, решението на съдията гласи, че не е работа на федералното правителство да решава кой и какво ще купува – в случая здравна осигуровка. Съдията пише „по същество, този спор не е просто за регулирането на осигурителния бизнес… или налагане на схема на универсално здравно осигуряване… а за правото на хората да изберат да участват”. Министърът на правосъдието на Вирджиния Кен Кучинели добавя „Това дело не е за здравеопазването, а за свободата”.

Всичко това е възможно в страна, в чиято конституция не е залегнала „социалната държава”, а индивидуалните права на хората.

В същото време, в България подобен дебат е почти немислим. Правата тук са задължения, а изборът да участваш или не в пенсионното и здравно осигуряване просто го няма. Наскоро Красен Станчев написа отворено писмо до президента и министър-председателя на България, в което пожела да се откаже от тези си „права”. Призивът му срещна недоумение у управниците ни, които твърдо отстояват позицията, че правото носи със себе си задължения и тук място за избор няма. Нещо повече, понастоящем писмото е препратено към НАП, където нищо чудно да готвят и проверка на Красен.

На фона на всичко това, отново е актуална темата с „прехвърлянето” на лични партиди от професионалните пенсионни фондове в НОИ. Този въпрос задължително трябва да бъде отнесен към Конституционния съд на страната. Вярно е, че има всякакви мнения по темата, но именно заради това той трябва да се реши на най-високо ниво. Единственият начин този въпрос да се изчисти от конституционна гледна точка е да бъде разгледан от конституционните съдии. Когато на масата са индивидуални права не може да се правят компромиси. Обама е отговорен пред конституцията на страната си, НОИ също трябва да е отговорен пред родната.


Свързани публикации.