Очаквания за световната реколта от пшеница и царевица

| Зърнен бюлетин за м. август 2014 |

Очакваното вече се превръща във факт. Световната реколта от пшеница и царевица през настоящата пазарна година ще бъде огромна по количество, макар и на много места да е с понижено качество (специално при пшеницата). Съответно ниските цени на зърното от основните износители се очаква да се запазят. Допълнителен фактор, който има потенциал да потисне търсенето, а заедно с това – и цената на основните фуражни култури, се явява руското ембарго върху вноса на селскостопански продукти от САЩ, ЕС, Норвегия, Канада и Австралия заради ограничената по този начин търговия с месо и млечни продукти.

С напредване на жътвата в Русия и Украйна се активизира предлагането на пшеница в Черноморския регион. В руските черноморски пристанища цената на фуражната пшеница падна до USD 202/тон при условия на доставка FOB. Премията за хлебна пшеница с добри показатели (12,5% протеин) е висока – в рамките на USD 45-50/тон.

През втората седмица на август цената на хлебната пшеница за износ от Украйна се движи около USD 248/тон, а на фуражната падна под USD 200/тон при условия на доставка FOB.

В идния месец не се очакват особени промени в цените на пшеницата в Черноморския регион. Пазарни играчи споделят, че не очакват поскъпване, по-голямо от USD 20-30/тон в рамките на селскостопанската година.

В България царевица и слънчоглед от новата реколта вече се търсят, съответно с доставка през октомври и ноември, но предлаганите цени трудно ще задоволят производителите – 200 лв/тон и 400-450 лв/тон от място. Трудно е обаче да се очакват по-добри. При огромното производство на фуражни култури през тази година (голяма част от произведената пшеница в Европа няма да е с достатъчно добри показатели) и ниските цени при маслодайните семена и палмовото масло фермерите ще трябва да преглътнат предлаганото от пазара.

| Зърнен бюлетин за м. август 2014 |


Свързани публикации.