Ново в Икономическата библиотека (20-23 декември 2010)

Нови книги

Коледен подарък за нашата библиотека е тритомника на проф.  Асен Христофоров, издание на Българската народна банка по повод 100-годишнината от рождението на видния икономист.

Във встъпителната студия, озаглавена „Двуизмерният талант: За икономиста и писателя Асен Христофоров” Румен Аврамов отбелязва: „Настоящият тритомник събира двете лица на Христофоров. Включено е всичко съществено от икономическото му творчество, но – донякъде необичайно за подобно издание – и фрагмент от литературното (неговият първи и неговият последен автобиографичен опус). Съставителството бе подчинено на убеждението, че писателят и икономистът са вътрешно свързани и допълващи се, а не спорещи и конкуриращи се помежду си; че между тях са налице скрити двупосочни връзки, формирали две хипостази на цялостен общ мироглед. Нещо повече, в последния том на изданието за първи път са обнародвани немалък брой архивни материали, свързани с живота на А. Христофоров. Част от тях са от фонда, образуван в Централния държавен архив (ЦДА), след като през 1988 г. съпругата му Люба Христофорова депозира там личните му книжа.

Значителен обем от поместеното произхожда от досието на Христофоров в Държавна сигурност (ДС). То съдържа ключ за разбиране на неговата творческа метаморфоза, която превръща случая в морален и етичен казус, далеч по-богат и интересен от житието на който и да било „праволинеен“ академичен икономист.”

Книгата е публикувана на страницата на БНБ в интернет – http://www.bnb.bg/ResearchAndPublications/PubNonPeriodical/PubNPFinancialHistory/PubNPHeritage/index.htm

 

Избрани произведения и документи 

Асен Христофоров

Българска народна банка, 2010

 

Икономически текстове: монографии,  том 1 

http://library.ime.bg/izbrani-proizvedeniya-i-dokumenti-v-tri-toma/

 

Икономически текстове: статии и студии,  том 2

http://library.ime.bg/izbrani-proizvedeniya-i-dokumenti-v-tri-toma-1/

 

Автобиографични произведения и документи, том 3

http://library.ime.bg/izbrani-proizvedeniya-i-dokumenti-v-tri-toma-2/

Тритомникът е поредното дарение от Калин Христов, за което благодарим сърдечно. 

 

 

Екипът на Икономическата библиотека на ИПИ и БМА изказва своята признателност на всички, дарили книги през годината: Георги Ангелов, Петър Ганев, Светла Костадинова, Калин Манолов, Калин Христов, Адриана Младенова, Йордан Джамбазов, Ренета Димитрова, Галя Прокопиева, както и на издателствата ИнфоДАР, „Дамян Яков”, ЕРА и БГкнига.

 

На тях, както и на всички свои настоящи и бъдещи читатели, пожелаваме Честито Рождество Христово и изпълнена със здраве, мечти, сили и късмет  Нова 2011 година!

 

Нашият подарък за 2011 година!

 

Желаещите да се абонират за Икономическата библиотека ще ползват 10% отстъпка за годишен абонамент. Само до края на януари 2011 година! 

 


Свързани публикации.