Не да се защитават конкурентите, а да се стимулира конкуренцията!

 

Комисията за защита на конкуренцията глоби тази седмица дистрибутора на Мицубиши за България – Балкан стар моторс, с близо четвърт милион лева. Глобата се налага заради промоция, в която Мицубиши дава лека кола на стойност 20 000 лв. като подарък при покупката на автомобил с висока проходимост на цена 77 000 лв. Според закона за защита на конкуренцията подаряването на стока с толкова висока стойност е незаконно.

Можем да спекулираме за причината да съществува този закон.

Вероятно законодателите са смятали, че подобна промоция е прекалено агресивна към конкурентите и това трябва да е нещо лошо? А трябва ли да има такъв термин всъщност – „прекалено агресивна конкуренция"? Все пак на това се надяваме от 20 години като потребители – пазарна икономика и нестихваща конкуренция, която постоянно да ни носи високо качество и ниски цени, което ни гарантира просперитет. И както се вижда в този случай, конкуренцията ни ги дава. Потребителите са с 20 000 лв. по-богати. Но държавата забранява подобни практики, като противоречи на много от собствените си закони за насърчаване на конкуренцията.

Би било най-лесно да обвиним КЗК за тоталната липса на здрав разум при налагането на санкцията, но проблемът не е в нея. Тя просто си върши работата и прилага законите. Можем да й прехвърлим част от вината, че е прекалено педантична в изпълнението на закон с много спорен смисъл. И все пак основната вина остава в законите. Те не трябва да защитават конкурентите, а да стимулират конкуренцията, наддаването за клиенти, свалянето на цените. Няма нищо по-хубаво от това за всички, които купуват.


Свързани публикации.