Преглед на стопанската политика ISSN 1313 - 0544

Назад към буквара или за смисъла от реформа в регистрацията на фирмите

16.12.2006
Оцени тази статия:
Хората започват бизнес не за да се регистрират, да платят на адвокат, да създадат работни места, да платят данъци, да похарчат 616 часа на година на фирма за разправия с данъчните власти, да заделят заедно около 125 000 работни дни на година само за подписване на статистически отчет и данъчна декларация.
 • Те започват бизнес с някаква друга идея, например да спечелят, да комбинират някакъв ресурс по необикновен начин, който другите ценят, търсят и са готови да платят. Не е измислен начин да се печели от продажба на услуги и стоки, които никой не търси. Това е все едно да ловиш риба в река, където няма риба. Затова бизнесът насочва употребата на ресурсите към употреба, която дава добра възвращаемост на вложените средства. Това е сложна работа, която досега никой не е успял смислено да обясни как трябва да се върши.
 • Това те правят по собствено усмотрение, със свои средства (в 87% от случаите), както е навсякъде по света и на свой риск. Това е тяхно право. Едва след като възникне идеята се оказва, че има известен смисъл да се регистрираш, например:
 • а) Обявяваш, че си порядъчен (което важно)б) Отделяш онова, което вършиш, от семейството, включително семейния бюджет от финансите на фирмата;в) Получаваш по-лесен достъп до финансиране;г) Представяш на другите информация за себе си и своите начинания;д) Когато те имат достъп до тази информация, сделките и изобщо стопанската дейност са по-евтини;е) Онова, което спестяваш и придобиваш, може да се вложи отново и то на широка нога, за да се спечели повече. Сегашното състояниеТо може да бъде резюмирането и онагледено от следната таблица 
  Особеност на регистрационния процесБългарияДобрата практика
  Единен формулярНеДа
  Единен разпознавателен номерНеДа
  Съдебна регистрацияДаНе
  Едно място за контактНеНе
  Мълчаливо съгласиеНеДа
  Използване на ИнтернетНеДа
  Записване на фирми в реално времеНеДа
  Изискване за минимален капиталДаНе
  Всичко, което е добра практика, в България не присъства.Всичко, което не е добра практика, е налице в България.От сегашната ситуация някои има полза. Това са посредниците по регистрацията, съдът, бившата държавна, след това частна, след това отново държавна фирма Информационно обслужване, адвокати и вече установили се фирми в различни сегменти и ниши на пазара.Някой плаща – това са потребителите, но казионният начин на работа на наличните потребителски организации не гарантира тяхното представителство в тази реформа.Изискването на минимален капитал е всъщност имуществен ценз, но министерството на труда и социалната политика мълчи, комисията по икономическа политика възхвалява, а министерството на икономиката е заето с гонитба на цветарките-спекулантки, по Св. Валентин, Първи, Трети и Осми март.  Смисълът от реформата Дори и реформата да мине в обсъждания сега вид, ще останат хиляди съществени пропуски за дооправяне.Ето как изглежда този вид. 

  Особеност на регистрационния процес

  България
  Единен формулярМоже би
  Единен разпознавателен номерМоже би
  Съд и регистрацияЩе остане май при сливания, увеличения на капитала и придобиване на нови компании
  Едно място за контактНе веднага
  Мълчаливо съгласиеНе
  Използване на ИнтернетНе
  Записване на фирми в реално времеУж да, но с възможност агенцията по вписвания да манипулира “реалното време”
  Изискване за минимален капиталДа
  Реформата ще отнеме много повече време отколкото в други страни и ще бъда много по-несъвършена. Съдът няма работа там, където ролята му се запазва. Той и без друго оскъпява процеса на възникване на фирми и промени в тяхното състояние, но не може да осъществи какъвто и да предварителен контрол. Но може да се насочи там, където е по-важен – в решаването на спорове, когато възникнат.

   

  Агенцията по вписванията ще събира същите пари за актуално състояние и прочее печати и бележки и допълнителни такси за щяло и не щяло.

   

  Въпреки всичко, дори и в този вид реформата ще допринесе за:
  • По-добър бизнес климат
  • Повече инвестиции
  • Повече работни места
  • Повече производство и
  • По-високи доходи.
  И ще останат много важни неща за оправяне. В крайна сметка локвите винаги се прескачат на два скока.