Наглости и глупости

 

Наглост:

„Крайно време е държавата да погледне сериозно към нашите проблеми и да не се говори само за метро и магистрали, защото железницата е метрото на България". Тази наглост е изречена от председателя на Съюза на железничарите в България Петър Бунов.

Вярно е, че е крайно време да се решат проблемите на железниците. Защото ни е омръзнало стотици милиони да потъват в една бездънна яма. Едно съвпадение: Сметките за субсидиите за 2007 година за железниците са точно толкова, колкото прогнозните разходи за довършването на магистрала Тракия – 350 млн. лева[1]..Или с тези пари можем да построим метрото от гарата до бул. Черни връх. Тоест само за една година в железниците са потънали толкова пари, колкото биха ни стигнали да си довършим най-накрая магистралата или да направим метрото. Разликата е, че магистралата ще остане, а парите, потънали в железниците, ги няма. Крайно време е да се смени манталитета на тази компания – няма абсолютно никаква причина да смятаме, че БДЖ е по-специална и си струва да потъват милиони, за да се държи тя на хранилка. А искането държавата да прави още повече, е чиста наглост.

Глупост:

„Не може да се очаква в железниците да има пътници, ако пет минути преди тръгването на влака тръгва алтернативен автобус. Това е нелоялна конкуренция спрямо железниците. Тези случаи трябва да бъдат премахнати и железопътният и автомобилният транспорт да се допълват."

Това е мнението на новия министър на транспорта Александър Цветков, изказано в интервю[2] за вестник „Дневник". Ние не разбираме само кое по-точно му е нелоялното. Ако така чакаме да се решат проблемите – ще има да чакаме.

В същото време, с решение на Европейската комисия от 22 септември 2009 г., е одобрен за финансиране първият голям инфраструктурен проект на България по Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г. – „Разширение на метрото в София" („Пътен възел „Надежда" – Централна жп гара- пл. „Света Неделя" – бул. „Черни връх"). Договорът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е на стойност от 185, 19 млн. евро, от които 157,41 млн. евро е съфинансирането от Европейския фонд за регионално развитие**. Търговете за главен изпълнител бяха проведени още през 2008г. и на 27.08.2008 станаха ясни двете фирми, които ще участват в строежа – "Доуш иншаат ве тиджарет" (с предложена цена от 329 133 000 лв) и обединение "Метротрейс" (цена – 141 960 000 лв). Обективният извод, който може да се направи, е че със сигурност проектът ще създаде нови работни места – по думите на министър-председателя Бойко Борисов – около 3000. Това, от своя страна, води до логичния въпрос, защо протестиращите работници от БДЖ не използват специализираните си умения и не кандидатстват за работа в рамките на започналия проект вместо да чакат държавата да "обърне внимание" на бедстващата БДЖ (в голям кариерен портал дори има обяви за работа в турската компания изпълнител, спечелила търга). 

Днес споменатият вече министър на транспорта Александър Цветков заяви в национален ефир, че ще бъдат извършени 4000 съкращения в "БДЖ" ЕАД и НКЖИ. Това изявление, в комбинация с данните*** от изминалите години, които поставят двете държавни компании на първите места по намаление на персонал (но вижте броя на персонала!), е практическото проявление на една теза:

БДЖ и НКЖИ са крайно неефективни и пазарът го доказва – заетите в компаниите могат да потърсят място в частни проекти, в които има търсене. Строежът на метрото е такъв проект. Той се осъществява в столицата, но дори и за тези, които не са нейни жители, местоположението не е оправдание. Мобилността на труда е често оспорвана тема и подобни извинения биха потвърдили мнението, че българите не са мобилни (и за това безработни).

В крайна сметка, министър Цветков говори за "по-пазарно" ориентиране на железниците. А какво по пазарно от това, те да бъдат приватизирани. Така ще се решат дихателните проблеми на две определено издишащи държавни компании. Всичко останал е просто опит за аспирация.

* Стажанти в ИПИ.

** Информация от официалния уеб-сайт на Метрополитен ЕАД

*** http://www.capital.bg/show.php?storyid=743229


[1] http://ikonomika.org/?p=1443, http://www.capital.bg/show.php?storyid=789704

[2] http://dnevnik.bg/intervju/2009/08/03/765318_aleksandur_cvetkov_za_starite_koli_triabva_da_se/


Свързани публикации.