МВФ vs. губещи държавни предприятия

 

Скоро част от държавните компании на румънските ни съседи ще трябва да свикнат да разчитат само на пазара за гарантиране на стопанската си дейност… Поне ако румънското правителство иска да си получи третия транш от договорения през март 2009 заем от МВФ, Световната банка и Европейската комисия.

МВФ, който в момента е на мисия в Румъния, от края на септември провежда мониторинг на десет държавни компании с големи задължения към бюджета, а именно: CFR Infrastructure, управляващо железопътната инфраструктура, оператора на пътническия железопътен транспорт CFR Passengers, въгледобивното предприятие CNH Petrosani, производителите на топлинна и електрическа енергия Termoelectrica и Electrocentrale Bucureşti, Националната компания за магистрали и национални пътища, оператора на метрото в Букурещ Metrorex, товарното поделение на железниците CFR Marfа, доставчика на електроенергия за железниците Electrificare CFR и Националната администрация за финансово подобрение. Изводът на анализаторите на МВФ е, че седем от тези компании (без първите три) биха издържали и без държавни субсидии.  МВФ е поискал и съкращаване на 1600 работни места в миньорския сектор, както и да бъдат направени съкращения в енергийната сфера.

Сравнението с България не е трудно – и ние имаме примери за предприятия с държавно участие, които ежегодно получават от бюджета милиони левове, за да продължат да функционират също толкова неефективно. Колко още трябва данъкоплатецът да поддържа компании като Топлофикация София, БДЖ, НКЖИ, държавния енергиен монопол, Български пощи, на изкуствено дишане? Нужно ли е някой, както МВФ в Румъния, да ни извива ръцете, за да се сетим, че може и иначе. И най-вече защо трябва все да чакаме на опашката, за да се окаже в един момент, че съседите ни са успели с цената на непопулярни реформи да придобият конкурентни предимства в отрасли, които при нас са продължили да разчитат на бюджетна помощ?

* Стажант в ИПИ.


Свързани публикации.