Март Лаар се срещна с ИПИ

Тази седмица икономистите от Института за пазарна икономика имаха възможността да се срещнат в неформална обстановка с Март Лаар – бивш министър – председател на Естония (1992-1994 и 1999-2002) и настоящ съветник на президента на Грузия.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кой е Март Лаар?

Роден през 1960 година, само на 32 години става министър – председател на Естония през 1992 година. През 1994 година излиза от властта след вот на недоверие, породен от трудните и радикални реформи, които провежда, за да изведе страната от кризата.

През 1999 година отново е министър-председател и провежда едни от най-значимите реформи в Естония, които я поставят в първата десетка на най-развитите страни в Европа според различни класации.

Реформите, осъществени от Март Лаар накратко са:

  1. Плосък данък – въведен през 1994 година;
  2. Подкрепа на валутния борд, въведен два месеца преди да бъде избран за първи за премиер през 1992 година;
  3. Либерализира бизнес средата;
  4. Отказва международни заеми – МВФ и Световната банка предлагат заем, за да се балансира бюджета през 1992 година, но Естония решава, че ще разчита на радикалните и бързи реформи, а не на заеми;
  5. Премахва субсидиите за държавните предприятия като след това
  6. Приватизира – с приключването на мандата му Бюрото по приватизация е закрито поради изпълняване на мисията си – повече от 90% от държавните активи са в частни ръце;
  7. Намалява митническите тарифи и нетарифните бариери – премахва всички ограничения пред износа, превръщайки Естония в свободна търговска зона;
  8. Премахва всички специални привилегии за чуждестранните инвеститори, насърчавайки по този начин всякакъв вид инвестиции – в различни сектори, от чужди  и местни инвеститори.

Всичко това води до приемане на страната в ЕС, висок постоянен растеж, който е дори двойно по-голям след присъединяването, нарастване на доходите и повишаване на благосъстоянието на гражданите. Малкото, ефективно правителство пристъпва към поредната значителна реформа, а именно въвеждане на изцяло.

Електронно правителство – заседанията се провеждат без да се използва и един лист хартия, напълно достъпни са за гражданите, електронните услуги за силно развити и, което е най-важно – гласуването по Интернет е възможно, което стимулира много от младите хора да гласуват за първи път. Данъчните декларации се подават по електронен път от повече от 70% от данъкоплатците, а попълването на данъчната декларация отнема около 5 минути.


Свързани публикации.