Маккейн или Обама?

Обама предлага намаление на данъците за всички работещи семейства (средната класа) с $1000, което би трябвало да засегне 150 милиона работещи, и премахване на данъците за работещите пенсионери при праг от $50,000, отнасящо се за 7 милиона американци. Обама не смята да поднови данъчните намаления за най-богатите, а дори да увеличи данъчната им тежест. Маккейн, от друга страна, е по-консервативен в изказванията си за данъците, защото всяко едно намаление би изисквало огромно усилие при очертаващато се надмощие на демократите в Конгреса. Все пак той смята да намали корпоративния данък от 35 на 25%, да не увеличава данъчната тежест, в това число задържайки данъка на дивидентите и капиталовложенията на ниво от 15% и временно премахвайки акциза и данъците върху петрола.

Според данни на Tax Policy Center, и двамата кандидати предлагат намаления при подоходния данък като цяло, но с известни разлики между отделните обществени групи. Планът на Обама е да облекчи най-много тези, които получават най-малко, докато Маккейн смята да въведе данъчни намаления за по- и най-богатите. Най-фрапантната разлика между данъчните планове на двамата кандидати е за най-богатия 0.1% от населението – докато Маккейн предлага за тях данъчно намаление от $269,364, то Обама иска да увеличи техните данъци средно с $701,885.

Източник: http://www.washingtonpost.com/ 

Икономическата програма на Обама прилича удивително много на тази на Клинтън от 1992 г. – смесица от по-високи данъци за богатите и данъчни намаления за средната класа, както и амбициозни планове за публични инвестиции. Президент е отново Буш, а Америка се намира във война, отново в Близкия изток. Социологическите проучвания сочат явна преднина на Обама пред Маккейн, а светът направо обича т.нар. носител на промяната. Историята и днешните новини ясно сочат резултата от изборите през ноември, но дали Америка не се нуждае точно сега в условията на световна финансова стагнация от твърдата ръка на републиканците?


Свързани публикации.