Македония става електронна

Македония ще е първата страна извън ЕС, която ще предостави на гражданите си официални документи с цифрови подписи и биометрични данни. Този месец започва процесът по издаване на документите в 30 регистрационни офиса, които ще приемат формуляри за издаване на Е-Паспорти. Освен офисите, предвидени са и пет мобилни екипа, които да приемат формулярите. Е-паспортите съдържат 72 КВ микрочип и подсигуряващи елементи, които са в съответствие с европейските изисквания. По време на издаване на документа се запаметява личната информация, паспортна снимка и пръстови отпечатъци, които се записват на чипа като отличителни белези.

Целият процес е резултат от 10 годишен договор за услуги и поддръжка между вътрешното министерство и компанията Giesecke & Devrient. Фирмата ще издаде и личните карти и шофьорските книжки от есента на 2008 г. със същото оборудване.

Всички офиси, където ще се издават документите са оборудвани с Интернет връзка, камера, сензор за отпечатъци и подписи. Системата има две идентични линии, които могат да издават до 2 000 паспорта, 2 400 лични карти и 600 шофьорски книжки на ден.

Общо 1.5 млн. паспорти ще бъдат издадени до края на 2009 година, 1.8 млн. лични карти и 500 000 шофьорски книжки, а проектът е на стойност 23.5 млн. евро.

Най-важният ефект от смяната на документите обаче ще са всички допълнителни услуги, които ще е възможно да се ползват след съответната промяна в законите – електронно подаване на документи, гласуване и т.н.


Свързани публикации.