Лъч светлина – цените на лекарствата се освобождават. Дано!

Обсъжданията на текстовете на проектозакона за лекарствените продукти в хуманната медицина в здравната комисия продължават. Миналата седмица стана ясно, че правото на собственост върху аптеки се дава “ексклузивно” на магистър-фармацевтите, което противоречи както с пазарната логика, така и с основните постулати на Европейския съюз за свободата на движение на капитали. Повече за позицията и аргументите на ЕК относно фармацевтичния сектор в страните-членки на ЕС може да прочетете в материала от бюлетина “Европейската комисия е против ограниченията за фармацевтите”.

Нотка оптимизъм лъха от факта, че здравната комисия тази седмица отхвърли идеята да се фиксират цените на лекарствата. Единствено социалистическата партия от управляващата коалиция е застанала зад тази идея, за която от месеци лобират от Съюза на фармацевтите в България. Въпреки това становището на здравната комисия е, че всички цени на лекарствата, които не се заплащат от държавата, трябва да бъдат свободни. Ако бъде приет този текст, режимът на цените на лекарствата ще стане по-либерален от сегашното му състояние, тъй като в момента се определят максимални цени на лекарства, които се отпускат с рецепта.

Обсъжданията и гласуването на проектозакона на второ четене тепърва предстои в пленарната зала. Да се надяваме, че депутатите ще вземат предвид както становището на ЕК, така и интересите на пациентите. Решенията в правилната посока са следните:

1. Да се предостави възможност на всяко юридическо и физическо лице да бъде собственик на аптека, а не само на магистър-фармацевтите.

2. Цените на лекарствата да не се фиксират, а напротив – да се освободят.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Коментарните материали от Прегледа на стопанската политика са обект на авторско право. При използването им е задължително позоваване. Абонаментна такса дава право да се препечатват материали от бюлетина (за абонамент: [email protected]).

Коментирай този материал във форума на ИПИ & И.З.И.!


Свързани публикации.