Кратки бележки по приватизацията на ДСК

Word Format (Word Format)

С продажбата на ДСК банковата приватизация в България ще завърши. Според плановете окончателното приключване на сделката трябва да стане най-късно до края на май- началото на юни. В края на миналата седмица станаха известни двамата кандидат-собственици и цените, които дават за втората по големина българска банка. Унгарската ОТП е готова да плати 311 млн. евро за 100 % от ДСК, а австрийската Ерсте предлага 293 млн. евро.

1/ Принципно, схемата, по която се приватизират банките в България, доказа своята ефективност от гледна точка на бързина и прозрачност. За разлика от приватизацията в реалната икономика, раздържавяването на банките не се подчинява на Закона за приватизация (продажбата се извършва на чисто корпоративен принцип от търговско дружество), няма тежък следприватизационен контрол, няма „социални“ ангажименти, няма съобразяване с приети от парламента стратегии, водещ критерий при избора на купувач е цената.

2/ Това, което се случва с приватизацията на ДСК, до голяма степен се вписва в горната схема. Все пак има някои „странности“. При отварянето на офертите в четвъртък (10.04) министърът на финансите, който е и председател на борда на БКК обяви, че няма да се обявят предложените цени до окончателното приключване на сделката. Тогава беше поставен и срок за вземане на решението – вторник (15.04). Ден по-късно министърът на финансите обяви предлаганите цени, а вземането на решението беше отложено за неопределено време. Противоречивите реакции и на медиите не закъсняха. Всъщност при условие, че купувачите се сериозни институции с опит в банкирането на дребно, целия шум около продажбата на банката няма никакъв друг практически смисъл, освен своеобразна „обработка“ на общественото мнение. Защото в случая няма значение: 1/ кой от двата купувача е „по-стратегически“, 2/ кой е с по-висок рейтинг, 3/ кой е с повече опит в банкирането на дребно, 4/ на кой печалбата от миналата година е достатъчна за покриване на цената на ДСК и т.н. Единствено важното при подобен избор е цената, която са склонни да платят инвеститорите. А тя е ясна.

© Коментарните материали от Прегледа на стопанската политика са обект на авторско право. При използването им е задължително позоваване. Абонаментна такса дава право да се препечатват материали от бюлетина (за абонамент:[email protected]).

Коментирай този материал във форума на ИПИ & И.З.И.!


Свързани публикации.