Корпоративните данъци в България и други страни

До момента данъкът върху печалбата в България беше 19.5%, което нареждаше страната на 13 място в Европа. От началото на 2005 година данъкът беше намален до 15% ставка по данъка върху печалбата. По този начин България вече е на шесто място в Европа заедно с още три страни – Латвия, Литва и Македония.В Естония ставката по данъка върху печалбата е 26%, но реинвестираната печалба не се облага. В Естония също така има и плосък данък върху доходите от 26%, който е планирано да намалява през следващите години. Тези данъчни промени, заедно с други пропазарни реформи осигуряват на Естония четвърто място в световната класаци за икономическа свобода и бързо икономическо развитие.

От началото на 2005 година Сърбия намали корпоративния си данък до 10%, за да насърчи инвестициите, предприемачеството и ръста на заетостта в страната. В Черна гора управляващите отидоха още по-далеч като приеха 9% данък върху печалбата. И там икономистите в правителството целят да ускорят икономическото развитие чрез по-ниските данъчни ставки.Ирландия е един от най-показателните примери за положителните ефекти от ниските данъци. Само преди 15-20 години Ирландия беше пример за бедна европейска страна, докато днес тя е втората най-богата страна в Европейския съюз. В резултат на поддържането на най-нисък корпоративен данък в Европа, ниски осигуровки и малка намеса на правителството в икономиката Ирландия днес е втората най-богата страна в Европейския съюз. В момента данъкът върху печалбата в Ирландия е 12.5%.Основната ставка по данъка върху печалбата в Кипър е 10%, но за печалби над определена сума ставката е 15%. По този начин Кипър се нарежда на пето място в Европа по нисък корпоративен данък.Следват България, Латвия, Литва и Македония с 15% данък върху печалбата, а Румъния и Унгария – с 16%. В Исландия данъкът върху печалбата е 18%, в Полша и Словакия – 19%.

През 2005 година най-голяма е промяната на данъка в Румъния – само няколко дни след изборите и няколко дни преди началото на новата година правителството прие декрет за намаление на данъка върху печалбата от 25% до 16% и за въвеждане на плосък данък върху доходите от 16% (намаление повече от два пъти на най-високата ставка).За да се постигне по-бързо икономическо развитие в България, намалението на данъка върху печалбата трябва да продължи. Целта трябва да бъде въвеждане на най-ниския корпоративен данък в Европа – по-конкретно това предполага ставка по данъка върху печалбата не по-висока от 10% и по възможност нулева ставка за реинвестираната печалба.

Корпоративен данък в някои европейски страни 

Естония 26% (0%)
Черна гора 9%
Сърбия 10%
Ирландия 12.5%
Кипър 10% (15%)
България 15%
Латвия 15%
Литва 15%
Македония 15%
Румъния 16%
Унгария 16%
Исландия 18%
Словакия 19%
Полша 19%
Молдова 20%
Хърватия 20.32%

 


Свързани публикации.