Преглед на стопанската политика ISSN 1313 - 0544

Колко ще струват обещанията за земеделците?

Автор: Николай Вълканов / 22.11.2013
Оцени тази статия:

Земеделските производители се превърнаха в поредния препъникамък пред желанието на правителството да си осигури известен комфорт до следващите избори. Първоначално бе одобрен бюджет за 2014 г. в размер на 263 млн. лв. за национални доплащания, специфично подпомагане и държавна подкрепа. По предварителни разчети 88,5 млн. лв. трябваше да отидат за подпомагане на тютюнопроизводството, за национални доплащания на площ бяха предвидени 32 млн. лв., 60 млн лв. - за животновъдство, вероятно около 15 млн. лв. за зеленчукопроизводители и овощари, а остатъка за вече до болка познатото финансиране за държавни помощи и кредити.

Конфликтът дойде от позабравения животновъден сектор, а и от неоправданите с нищо средства за тютюнопроизводство, които повдигнаха сериозен дебат на първо четене в парламентарната комисия по земеделие и гори.

В резултат на това бе постигната договореност с животновъдите за значително по-голям пакет финансова подкрепа. Той включва 114 млн. лв. национални доплащания за 2014 г., изплащане на оставащите до 70% от доплащанията за 2013 г. до декември т.г., национални доплащания за земя, обвързани с животни – по 5 лв. за ЕРД и по 1 лв. за ДРД, 15-25 млн. лв. по de minimis, държавна помощ за имунопрофилактика и развъдна дейност в размер до 15 млн. лв., намален акциз за горивата и опрощаване на кредитите, сключени с Държавен фонд „Земеделие“ за закупуването на фуражи за животните за годините от 2008 г. до 2010 г., в размер на 68 млн. лв. По най-консервативни оценки ще се налеят над 230 млн. лв. в животновъдния сектор под различни форми – сума, която е безпрецедентна по размера си.

Вероятно животновъдите имат основания да са доволни от тази договорка. Доколко е изпълнима тя обаче? Засега не е ясно възможно ли е изобщо да бъдат получени национални доплащания за земя, обвързани с животни (заради липсата на подобен механизъм), а опростяването на кредитите и трансформирането им в субсидии е много съмнително дали ще мине пред Европейската комисия.

Дори да приемем, че обещанията са изпълними чисто технически, вече говорим за разходи от порядъка на 350 млн. лв. и несъбрани приходи от поне 140 млн. лв. А това на фона на държавния бюджет и постоянното поемане на нови финансови ангажименти към различни социални групи започва да звучи като невъзможна задача. Вярно е, че Бюджет 2014 дава повече възможности за прехвърляне на средства между министерствата, но рискът някои области да останат недофинасирани изглежда съвсем реален. Иначе казано, или обещанията няма да бъдат спазени в своята цялост, или цената за това ще бъде толкова висока, че ще изправи страната пред финансова дестабилизация.