Кой е Ричард Ран?

Ричард В. Ран е познат на българската общественост като ръководител на групата, поканена през 1990 г. от министър-председателя Андрей Луканов да очертае концепцията за прехода на България. По-късно, в края на 1990 г. и началото на 1991, групата имаше срещи с различни комисии на Великото народно събрание и практически няма елемент от пазарните реформи в България, който да не бе застъпен в тях. Става дума за проект за конституция, за данъчна реформа, промяна в паричната политика (включително вариант въвеждане на валутен съвет), пазарно ориентирана политика по опазване на околната среда, създаване на свободни търговски зони и т.н. Българското обществено мнение тогава за първи път се запозна с някои основни понятия на реформата. Например, много журналисти и политици и до сега ползват (вероятно без да съзнават това) определението на понятието "приватизация", дадено от колегата на Ран в тази група Роналд Ът. Членове на онази група след това посещават България и допринасят за задълбочаване на стопанско-политическото мислене. През 1995-1996 Питър Дженинг Хил виж повече подпомогна адаптирането за условията на България на общата методология по измерването на разходите по сделки и административни бариери. През 2003 г. Марк Фрейзиър (който през 1990 се занимаваше със свободните икономически зони) подпомогна съставянето на Стратегия за повишаване на конкурентността на България на световните ИКТ пазари.

Понастоящем д-р Ричард Ран е икономически наблюдател, управител на няколко инициативи за политически и стопански реформи и предприемач. Един от политическите му ангажименти е член на Съвета на директорите на Паричния съвет на Каймановите острови – институция, която управлява петия по големина в света финансов център. Освен това Ричард Ран е старши сътрудник в Института Дискавъри и гост-анализатор на Института Кейто. В България той е председател на учредения тази година Съвет за капиталово формиране и зам.председател на Консултативния съвет на Институт за пазарна икономика от 1993 г.

През 80-те години д-р Ран е главен икономист на Търговската палата на САЩ, изпълнителен вице-президент и член на Съвета на Фондацията на Националната палата и е главен редактор на "Джърнъл оф икономик гроут". Преди това е бил изпълнителен директор на Американския Съвет за капиталово формиране. Освен българското, Ричард Ран е съветвал по въпроси на данъчната и паричната политика правителствата на много страни, включително тези на Русия, Естония и Унгария. През 1992 г. е назначен от президента Рейгън за член на Четиригодишния консултативен съвет по обществена сигурност. Той е съветник по икономическите въпроси на Буш-старши по време на неговата президентска кампания през 1988 г.

Д-р Ран е автор на стотици статии във вестници и списания като: Уолстрийт джърнъл, Уошингтън таймс, Ню Йорк Таймс, Американ спектейтър и Уийкли стандард. Най-известната му книга е Краят на парите и борбата за финансова неприкосновеност, издадена на 1 май 2002 г. и актуализиран през май 2003 г., е един от най-важните политически документи на политиката за ограничаване финансирането на терористични дейности.


Свързани публикации.