Назад

КАРТИ: Разходи на общините за защита срещу бедствия и аварии

Опустошителното земетресение в Турция и Сирия от 6-ти февруари ни напомня отново, че природата понякога е крайно сурова и аварийните бедствия и събития се случват често и навсякъде. Основните типове кризисни събития в България по данни на националната статистика остават пожарите, наводненията и свлачищата, като те нанасят и най-големи щети. Макар че е трудно да се предвидят с точност, част от събитията са свързани с географски и климатични особености на територията.

Тази седмица представяме общите разходи на общините за периода 2019 – 2021 г. по дейности[1], свързани със защитата на населението срещу бедствия и аварии. Данните са предоставени от Министерството на финансите съгласно разпоредбите на закона за достъп до обществена информация и са свързани най-вече с неотложни дейности по защита на населението, превенция срещу вредните последствия, както и ликвидиране на последствията от такъв тип събития.

За разглеждания период общините са похарчили малко над 203 млн. лв. за защита срещу бедствия и аварии. Най-големи разходи са извършили общините Бургас, Столична, Велико Търново, Белово и Горна Оряховица, като всяка от тези пет общини е отделила между 4 и 8 млн. лв. Струпването на разходи се наблюдава поради високия риск от наводнения в общините с големи реки на тяхната територия или близост до морето, както и заради обширните земеделски и горски райони, където през лятото често се случват пожари. Клъстери на общини със сравнително високи разходи се наблюдават около София–област, Велико Търново и Родопите.

Близо половината общини (127) имат сравнителни ниски разходи – под 250 хил. лв. за разглеждания период, като такива са повечето общини в източната част на страната. В 15 общини не са отчетени разходи по тези дейности, което означава, че там или не са възниквали кризисни събития, или общините не са отделяли средства, за да се предпазват или да се справят с последствията от тях.

И накрая да припомним – при случайни събития с висок риск споделянето на риска чрез увеличаване на застрахователното покритие на имуществото от неговите собственици – държавата/общината по отношение на общински и държавни имоти и собствениците на частните имоти, ще ограничи инцидентните разходи и ще подпомогне собствениците да се възстановят по-лесно след кризата.


[1] Това са разходите, отчетени по общинските бюджети по Функция „Отбрана и сигурност“, група Д „Защита на населението, управление и дейности при стихийни бедствия и аварии“, дейности 281 „Неотложна дейност по защита на населението и националното стопанство“, 283 „Превантивна дейност за намаляване на вредните последствия от бедствия и аварии“, 284 „Ликвидиране на последици от стихийни бедствия и производствени аварии“ и 285 „Доброволни формирования за защита при бедствия“.


Свързани публикации.