Карти: Население по етническа принадлежност според Преброяване ‘21

Тази седмица на „265 истории за икономика“ продължаваме с публикуването на данните от преброяването. Сред събираната веднъж на десетилетие е и информацията за етническото самоопределение на населението, която е от особено значение за редица политики, включително тези, които касаят интеграцията в образователната система и на пазара на труда.

Преди да пристъпим към прегледа на данните е необходимо да направим уточнение относно представените тук дялове на отделните етнически групи. Те се основават не на цялото население според преброяването (6,52 милиона души), a на 6,1 милиона души, които са били обходени от преброители или попълнили анкети онлайн. Тъй като останалите 468 хиляди души са добавени въз основа на административни източници, за тях няма информация за етническата принадлежност. Това вреди на изчерпателността на данните за някои общини, особено в големите градове (в София това са 166 хиляди души, в Пловдив – 27 хиляди, във Варна – 23 хиляди), но въпреки това преброяването остава най-добрият източник за разпределението на населението според етноса в страната.

 

|Интерактивна версия на картата|

Българите са очаквано най-голямата етническа група в мнозинството от общините, като формират над 90% от  населението на 100 общини и над 75% в 184. Няколко общини имат над 98% дял на българското население, а най-видимото струпване на такива е в района на Смолян. Видими клъстъри с много високи дялове на българите има и около столицата и Перник, в Средногорието, както и в Плевенско и Габровско. Прави впечатление, че делът на българите е отчетливо по-висок в общините в Западна България.

 

|Интерактивна версия на картата|

Турците са най-компактно живеещата етническа група, като делът им е под 1% в 115 общини, а над 50% – в едва 28. Единствената община, в която делът им надхвърля 90% е Черноочене, но те съставляват мнозинството от населението в повечето общини край Кърджали, Шумен, Разград и Търговище. Общините са най-голямо по брой  турско население са Кърджали (31 хиляди души), Руен (22 хиляди души) и Дулово (16 хиляди души).

 

|Интерактивна версия на картата|

Ромският етнос е по-равномерно разпределен по територията на страната, но и при него се наблюдават няколко отчетливи струпвания. Само в една община – Мъглиж – ромите надхвърлят 30% от населението, а над ¼ са те в Котел, Твърдица, Никола Козлево и Долна баня. Най-явните клъстъри на компактно ромско население са край Сливен и Лом, както и в някои общини в Шумен и на северозапад от Пловдив. Общините  с най-многобройно ромско население са областният център Сливен (15 хиляди), столицата (14 хиляди) и Карлово (6 хиляди).

При прегледа на данните за етническата принадлежност трябва да имаме предвид, че тя е сред особено чувствителните за респондентите, което поставя под съмнение оценките, особено на малцинствените групи. Въпреки това те дават доста ясна пространствена насока на усилията по интеграция.


Свързани публикации.