Какво сродява Франклин Делано Рузвелт с другите харизматични колективисти на 30-те години

Книгата на Волфганг Шифелбуш1 „Трите нови курса: Размисли за Америка на Рузвелт, Италия на Мусолини и Германия на Хитлер, 1933-1939" предизвика поредната вълна от интерес към световната история през 30-те години на ХХ век. Ето и някои от оценките в американския печат.

„Провокативен… Шифелбуш е блестящ историк в областта на сравнителния анализ… Забележителни идеи." (в. "Лос Анджелис таймс")

„Има ли нещо общо между „новия курс", нацизма и фашизма? Да, убеждава ни Шифелбуш, като обръща внимание на факта, че и в трите случая начело на държавата застават харизматични личности, които се осланят на масовата пропаганда, за да осъществят идеите си." (сп. "Лайбрари Джърнал")

„Какво можем да научим от архитектурата на една нация? Доста много, твърди Волфганг Шифелбуш. На практика авторът сравнява монументалното строителство, издигнато във възхвала на триумфа на фашизма в Италия, на нацизма в Германия и на социалния прогресивизъм на „новия курс" в САЩ и открива поразителни сходства. Шифелбуш отбелязва общите характеристики и в трите държави,  резултат от Великата депресия – харизматични лидери, мащабни проекти за строителство на обществени съоръжения,  монументална архитектура, „нов идеал" – обикновеният, малкият човек, мощна пропагандна машина, която поддържа образа на държавата, че властта й е несломима. Полемична, завладяваща, убедително написана, книгата представлява изключително въодушевяващ исторически анализ". (в. "Стар трибюн", Минеаполис)

 

В списание „Ризън" Дейвид Боуз, изпълнителен вицепрезидент на института „Катон", публикува своите размисли за книгата на германския историк, за общото между „новия курс" на Рузвелт и режимите на Мусолини и Хитлер, както и за причините, породили тези сходства. Но, както самият Шифелбуш подчертава „да се сравнява, не означава да се приравнява".

На страницата ни за икономически знания по интернет ИЗИ – http://www.easibulgaria.org/bg/ – ви представяме подробно размислите на Дейвид Боуз, изследовател на историята и принципите на либертарианството, за едни от най-драматичните периоди в човешката история през ХХ век.


1 Волфганг Шифелбуш – независим учен, занимаващ се с история и културология, лауерат на престижната награда „Хайнрих Ман" за документалистика. (бел. пр.)


Свързани публикации.