Историята на една кампания

 

И в броя от миналата седмица на този бюлетин демонстрирахме голямо удовлетворение от факта, че се предлага намаляването на минималния капитал за регистриране на ООД от 5 000 на 2 лв. Този път предложението има най-големи изгледи да бъде прието, още повече след като през седмицата стана ясно, че между парламентарните групи има широк консенсус за него.

Да се премахне минималният капитал предлагаме отдавна, но целенасочена кампания започнахме в средата на 2007 г. Ето кратка хронология:

Ноември 2007 – ИПИ пише статия с недвусмисленото заглавие „Минималният капитал трябва да се премахне".[1]

Ноември 2007 – народният представител Мартин Димитров внася предложение в Народното събрание за намаляване на минималния капитал с мотиви, изготвени от ИПИ.

10 март 2008 – Мартин Димитров пуска в блога си подписка за подкрепа на идеята за премахването на минималния капитал  – подписват я стотици хора 

Май 2008 – ИПИ се противопоставя на един от най-често даваните аргументи за съществуването му в статията „Минималният капитал не защитава кредиторите".[2]

Май 2008 – на първо четене Парламентът подкрепя внесеното предложение от Мартин Димитров за намаляване

 

Май 2008 – ИПИ изпраща писмо с подробни аргументи за премахването на минималния капитал до министъра на икономиката

Юни 2008 – между първо и второ четене правната комисия подкрепя част от внесеното предложение – да се внасят 35% от 5 000 лева, а не 70%, както е към този момент

Юни 2008 – в кампанията за подкрепа на отпадането на това изискване се включва Ричард Ран – председател на надзорния съвет на ИПИ [3].

Ноември 2008 – Търговският закон се променя като се намалява изискването за необходимата сума, която трябва да бъде внесена, от 70% на 35% (или от 3 500 лв. на 1 750 лв.). По това време в Парламента започва отново да се говори за тоталното отпадане на изискването.

Декември 2008 – Министерският съвет внася предложение капиталът да се намали на 100 лв.

Април 2009 – ИПИ предлага премахване на капитала като част от идеите за подобряване на бизнес средата на Консултативния антикризисен съвет към министър-председателя

Юли 2009 – част от партиите включват в предизборните програми идеята за намаление на минималния капитал

Юли 2009 – ИПИ включва отпадането на минималния капитал в публикацията си „70 мерки за повишаване на просперитета в България"

26 август 2009 – Петър Димитров (БСП) предлага минималният капитал за регистриране на ООД да се намали от 5 000 на 2 лв.

27 август 2009 – Мартин Димитров (СДС) предлага минималният капитал за регистриране на ООД да се намали от 5 000 на 100 лв.

27 август 2009 – Правителството (ГЕРБ) предлага минималният капитал за регистриране на ООД да се намали от 5 000 на 2 лв.

Мотивите за премахването на минималния капитал, изготвени от ИПИ присъстват в мотивите на настоящия министър-председател за намаляването на минималния капитал на символичната сума от 2 лв. Сравнете ги сами:

Петър Ганев – „Колко е важно да бъдеш сериозен" (06.02.2009)

Бойко Борисов – Законопроект за изменение на Търговския закон (27.08.2009)

Какъв е изводът?

Добрите идеи виждат бял свят рано или късно, но само ако има кой да ги предложи, обясни и разпространява, и единствено ако има кой да слуша. Разбира се, по-добре е ако това се случва без губене на време, но това е нещо, върху което организация като ИПИ не може да влияе изцяло. Това, което можем да правим добре е да предлагаме аргументирано мерки за повишаване на просперитета.

Кампанията нямаше да е възможна без активното участие на ИПИ, Мартин Димитров, Красен Станчев, Георги Ангелов, Георги Ганев, Лъчезар Богданов и стотици граждани, които вярват в икономическата свобода.

Следващите мерки, които ИПИ ще защитава са достъпни в публикацията „70 мерки за повишаване на просперитета в България". Подходът и матрицата ще бъдат същите:

  • Идея
  • Аргументи
  • Публикации
  • Ентусиазъм и
  • Вяра, че можем да бъдем по-свободни и по-богати.

 

 

 

 


[1] https://ime.bg/bg/articles/minimalniqt-kapital-trqbwa-da-se-premahne/

[2] https://ime.bg/bg/articles/minimalniqt-kapital-za-firma-ne-zashtitawa-kreditorite/

[3] https://ime.bg/bg/articles/namalete-razhodite-za-zapochwane-na-biznes-w-bylgariq/


Свързани публикации.