Преглед на стопанската политика ISSN 1313 - 0544

ИПИ организира още два семинара за студенти

08.10.2010
Оцени тази статия:

Институтът за пазарна икономика и Фондация за свободата „Фридрих Науман”

имат удоволствието да обявят

стартиране на записването за следващите два семинара за студенти

 

 

След успешно проведените семинари продължаваме със следващия цикъл по актуални теми.

Вече можете да се запишете за участие за следните семинари. Участниците във всички семинари ще получат удостоверение.

 

КАК И КАКВИ ЗАКОНИ СЕ ПРИЕМАТ  У НАС?

29 септември 2010 (сряда); 17.30 - 20.00 ч.

Как мина първият семинар: вижте ТУК

 

Някои хора твърдят, че липсва „законодателна уредба” и затова има проблем. Други твърдят, че закони има, но те не се прилагат. Трети застъпват тезата, че проблемите не се решават със закон. В същото време българският парламент приема средно по 65 закона за една парламентарна сесия, а административните структури непрекъснато приемат, поправят, допълват и изменят наредби, решения, инструкции, които имат за цел да „регулират обществените интереси”.

Как реално се приема един нормативен акт, какви са дискусиите, има ли алтернативи, какви са ефектите от работата на българското народно събрание върху икономиката, може ли нещата да се случват по друг начин.

МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА

14 октомври 2010 (четвъртък); 17.30 - 20.00 ч.

Срок за записване: 12 октомври 2010

За регистрация, моля изпратете имейл до binka@ime.bg с двете си имена, темата на семинара, телефон за връзка и учебно заведение. Местата са ограничени.

Минималната работна заплата - митове и реалности, стандарт на живот или праг на мизерията, закрила или дискриминация? Трябва ли да има минимална работна заплата и какъв да е размерът й? Кого защитава минималната заплата и какви са скритите ефекти? Кой на чия страна е в дебата за минималната заплата? 

ЕСТЕСТВЕНИ ПРАВА НА ХОРАТА

26 октомври 2010 (вторник); 17.30 - 20.00 ч.

Срок за записване: 22 октомври 2010

За регистрация, моля изпратете имейл до binka@ime.bg с двете си имена, темата на семинара, телефон за връзка и учебно заведение. Местата са ограничени.

Естествените права на хората – осъзнати, но не съвсем признати, постоянно потъпквани в хода на човешката историята. Сблъсъкът на индивида срещу колектива или зависят ли нашите права и свободи от обществения строй? Защо справедливостта стои над обществото и преди законите. Защо борбата за тези неписани естествени права продължава от векове и е отнела толкова много животи? 

 

Семинарите се провеждат в хотел Радисън, зала „Жълта”. Записаните ще получат напомняне за наближаващите семинари.

 

Очакваме Ви!