ИПИ днес навършва 20 години

Днес (15 март 2013 г.) се навършват 20 години от регистрацията на Института за пазарна икономика от фирмено отделение на Софийски градски съд през 1993 г. по реда на тогавашния закон за лицата и семейството. (Учредителното събрание на ИПИ се проведе на 31 януари 1993 г. на ул. Аксаков №12 в София.)

За тези години нашият управителен съвет е сменил около двадесет члена.  Двама от тях (Джон Дими Паница и Георги Захариев), както и един от учредителите – д-р Иванка Петкова – вече не са между живите.  Поклон пред паметта им и стореното от тях за ИПИ!

Ние сме благодарни на всички бивши сътрудници на ИПИ, около 50 изключителни икономисти и личности, които сега се изявяват самостоятелно на свързани с икономиката поприща.

Не можем да не споменем и приноса на около 800 извънщатни сътрудници и стажанти, които ни помагаха в различни трудни моменти от живота и дейността на института.

Дарителите, приятелите, доброволците (например всички членове на нашия управителен съвет), колегите ни от подобни институти от цял свят и членовете на Консултативния съвет (един от тях – сър Алън Уолтърс – също вече не е сред нас) са част от общността, ценностите и капитала на Института за пазарна икономика.

 

Успехът в създаването на среда, в която вземащите решения да могат да провеждат реформи, е запазена марка на ИПИ. Представянето на идея, нейното разпространение и популяризиране така, че най-накрая да изглежда най-логичната стъпка, е постижение, с което хората в ИПИ могат да се похвалят. Другото е способността да се привличат млади хора, които да продължават традицията. Едва ли има друг мозъчен тръст в България, който да е успял да се съхрани и засили влиянието с годините.

20 години работа в условия на преход са сериозен тестов период, но това, което предстои, е още по-вълнуващо, защото успешният подход на ИПИ вече се копира и възпроизвежда от други организации, което осигурява съюзници и увеличава шансовете за просперитет.

 

Всъщност тези години са повече от просто 20 календарни години. Честито!


Свързани публикации.