Преглед на стопанската политика ISSN 1313 - 0544

Икономика на протестите

Автор: Боряна Антонова* / 25.10.2013
Оцени тази статия:

На 22.10.2013г. Институтът за пазарна икономика заедно с Фондация "Фридрих Науман" проведоха семинар - дискуския на тема "Икономика на протестите". Изборът на тема е мотивиран, както от горещото лято на протести, така и от по-ранните февруарски протести и протестите на зелените миналата година.

Тон на диалога дадоха изказванията на личното и професионално мнение на Петър Ганев - старши икономист от ИПИ, Димитър Вучев - журналист от  investor.bg, Стоян Панчев - автор от ЕКИП и Явор Алексиев - икономист от ИПИ. След което, дискусията продължи, като неформален диалог с присъстващите на фона на шума на протеста, под прозорците на хотел "Радисън".

Основните засегнати теми бяха: причините за възникване на протестни движения в множество страни през 2012 и 2013 г.; има ли и какви са разликите между зимните и летните протести в страната, каква е ролята на медиите и как си взаимодействат протестите и икономиката.

В началото на дискусията присъстващите попълниха анонимна анкета. Един от въпросите, включени в нея, беше: "Какво обуславя протестната вълна в страната през последната година?". Резултатите са представени по-долу.

Повече за събитието можете да прочетете в специалния репортаж на Investor.bg.

 

* Авторът на материала е стажант в ИПИ