Идеята за плосък данък набира скорост

Приемането и успеха на плоския данък в растящ брой страни в Централна и Източна Европа, включително Естония, Латвия, Русия, Сърбия, Словакия и Украйна, породи интерес в няколко други страни по света.

На 22 йли 2004 година унгарският министър на финансите Тибор Драшкович, член на социалистическата партия, съобщи, че е подготвен да проучи възможността за плосък данък върху доходите, ако той не фаворизира богатите данъкоплатци. Той направи този коментар в отговор на предложение, направено предишната седмица от малкия партньор в коалицията, либералната партия на Свободните демократи, която предложи плосък данък от 30% вместо настоящата система, при която има максимална пределна ставка от 38%.

На 26 юли 2004 година, отиващият си президент на Барбадоската международна бизнес асоциация Джордж Глидал препоръча Барбадос да се откаже от своята подоходна данъчна система с максимална ставка от 33% и да я замени с плосък данък от 12.5% за личните и корпоративните доходи. По-ниската ставка ще направи Барбадос по-конкурентен на ирландския корпоративен данък от 12.5% и Кипърския данък печалба от 10%. Глидал посочи, че може би е възможно възприемането дори на по-ниска ставка от 7.5%. Той отбеляза, че "това е посоката, в която светът върви, към плоски данъчни ставки".

Движението за плоски данъци оказва влияние и в Западна Европа. Известно е, че новото испанско правителство на премиера Хосе Родригес Запатеро обмисля въвеждане на плосък данък. Списание Economist в броя си от 26 юни включва специална притурка за Испания, която споменава, че Мигел Себастиан, директорът на Икономическата служба на премиера, подкрепя плоския данък. Себастиан, бивш професор от университета Complutense de Madrid е съавтор на изследване, озаглавено "Предложение за реформа на данъчната система в Испания" заедно с Мануел Диаз-Мендоса, който е съветник по данъчната система в Икономическата служба на премиера. Изследването беше завършено на 15 февруари 2004 година и препоръчва приемането на 30% плосък данък за личните доходи вместо досегашната сложна система, която има максимална данъчна ставка от 45%.

Социалистическото правителство на немския канцлер Герхард Шрьодер също обмисля плосък данък. На 27 юли 2004 година 29-членен съвет от академици към Министерството на финансите, ръководен от професор Волфганг Вигард от университета Regensburg, който е и ръководител на независимия Sachverstaendigenrat (Съвет на икономическите съветници), предложи 30% плосък данък за личните и корпоративните доходи. Плоският данък ще замени настоящия подоходен данък с максимална ставка от 45% и ефективната корпоративна ставка от 38.3% (базова ставка от 25% комбинирана с бизнес данък от 13.3% за общините).

 

–––––––––––––––––––––––––––

[1] Алвин Рабушка е старши сътрудник в института Хувър на университета Станфорд.

 


Свързани публикации.