Ефекти от алтернативния бюджет

Алтернативният бюджет, заедно с данъчните и разходните реформи, ще постигнат позитивни резултати за икономиката:

  • Бюджетен баланс (малък излишък)

Алтернативният бюджет за 2010 залага на балансиране между приходите и разходите и по този начин запазване на финансовата и фискалната стабилност.

  • Не кризисен, а антикризисен бюджет

Бюджетът не просто трябва да отговаря на кризата. Бюджетът трябва да стимулира възстановяването без да рискува дългосрочния потенциал на икономиката. Именно това постига алтернативният държавен бюджет за 2010. Чрез него България не просто ще излезе от кризата, а ще започне да расте с високи темпове.

  • По-ниски данъци и по-качествени публични услуги

Данъчното бреме намалява значително, особено що се отнася до преките данъци и най-вече при облагането на труда. В същото време, качеството на публичните услуги би се повишило при алтернативния бюджет като следствие от разходните реформи.

  • Повече инвестиции и работни места; повече производство и износ; по-високи доходи

Подобряването на данъчната среда и качеството на публичния сектор ще осигури големи стимули за увеличаване на инвестициите и за откриване на работни места.

  • Намаление на сивата икономика

Според изследванията по-ниското данъчно бреме намалява стимулите за укриване на доходи и намалява сивата икономика. Именно подобен ефект ще постигне алтернативният държавен бюджет чрез рязкото намаление на пределните данъчни ставки.


Свързани публикации.