Държавата на забраните

 

Прегледът на вестниците от изминаващата седмица може да доведе до силно негативно усещане за безсилие пред усилията на държавата все повече да определя как, какво, колко, кой, къде да прави бизнес. Забраната все повече се прилага като подход за регулиране, което един свободомислещ човек, вярващ в предприемача и инициативността не може да приеме равнодушно.

Забрана за аптеките

От няколко години опитите на държавата да казва какво трябва да се продава в една аптека, кой трябва да работи в нея, колко аптеки трябва да има, как да се определят цените, колко да бъде печалбата и т.н. граничат с откровена наглост. Последната "екстра" за всички собственици на аптеки е приетата промяна в закона за лекарствата, според която в аптеките вече няма да могат да се продават детски храни и адаптирани млека. Едва ли някой дори си е направил труда при обсъждането на промените в парламента да проучи фактът, че почти половината от пазара на детски храни се държи от аптеките по ред причини, свързани най-вече с възможностите на аптекарите да дават професионално мнение и консултация. Едва ли някой си е направил труда да пресметне:

  1. разходите за потребителите, които вече ще губят повече време и средства, за да имат достъп до детски храни
  2. разходите за търговците, които продават подобни храни
  3. загубите за аптеките от спирането на продажбата на детски храни
  4. вероятността аптеки да затворят, съчетано с проявяването на всички свързани с това ефекти като ограничаване на достъпа до лекарствата за всички потребители
  5. ефектите върху цените на детските храни и т.н.

Изводът накратко е, че безумната логика, че някой депутат или експерт смята, че "не е редно така", води до значителни негативни ефекти, а още не сме чули за положителните.

Забрана за енергийния пазар

Пазарът на електроенергия в България едва ли ще се либерализира от април 2009, въпреки препоръките на Европейската комисия. Причината била необходимостта от промени в енергийния закон, според председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Всъщност, за всеки разумен човек това не е причина!! Това, че някой не си е свършил работата не може да е разумно обяснение за сегашното положение, при което:

  1. производителите на ток продават на НЕК на фиксирани цени и така де факто няма пазар и свободна конкуренция,
  2. не всички фирми имат равен достъп до енергийната мрежа, т.е. законово се дава предимство на едни субекти пред други, и
  3. битовите потребители не могат да избират сами доставчика си, т.е. са "завързани" за една компания, която така има силата да определя правилата.

Анализи на енергийния пазар в ЕС показват, че най-печеливши са тези енергийни компании, които оперират в най-малко свободните пазари в Централна и Източна Европа. Средният марж на печалба при тях е над 15%, за разлика от маржа на печалба във Великобритания, където е около 10%. Данните показват, че основният фактор, който определя колко печеливши са компаниите в енергийния сектор, не е пазарният им дял, а бизнес средата, в която оперират и наличието на свободни пазарни сили, които ръководят предприемачите при взимането на бизнес решения.

На практика, за да защити дадени фирми, държавата отлага ситуация, в която е много вероятно да има възможност за избор, по-добро качество, по-ниски цени на електроенергия в дългосрочен план за всички потребители. И разбира се, по-малко власт в ръцете на държавата. Ето това е истинската причина, а не "липсата на промяна в закон".

Забрана за гаражите да стават магазини

Още една класика от седмицата е идеята да се забрани преобразуването на гаражите в магазини с много важното уточнение, че забраната няма да важи за завареното положение. Основният проблем с тази забрана, е че тя се опитва да реши един проблем с похват, който просто няма да доведе до желания резултат. Забраната е класически пример как държавата вижда някакъв проблем, обяснява си наличието на проблема с грешни аргументи, и разбира се взима напълно погрешни мерки за решаването на проблема.

Проблемът явно е липсата на места за паркиране, за което могат да се посочат много причини. Всъщност, основната причина е силното увеличаване на превозните средства в градовете, а вторичната е малкото места за паркиране, която от своя страна се дължи на преобразуването на гаражите и липсата на обществени/частни паркинги. Затова, за да се пристъпи към решение на проблема трябва да се въздейства на първопричината, т.е. вариант е да се въведе такса за влизане в централните градски части, платени паркинги и др.

Това, което всички трябва да разберат е, че не можеш да искаш паркинг места и да не плащаш. Мястото за паркиране е ограничен ресурс, особено в големите градове и това означава или такса за влизане в центъра, или по-висока цена на имотите, която да включва гараж, или ползване на обществен транспорт. Няма друг вариант, при който някой от някъде да строи паркинги, те да са безплатни и всяка година с увеличаване на колите да се строят още. Просто не става.

Що се отнася до факта, че в резултат на забраната няма да може да се правят повече магазини, то очевадно това автоматически означава

  1. вдигане на наемите на сегашните малки магазинчета, тъй като вече ще са много ценни като местоположение, от тук и
  2. вдигане на цените на стоките,
  3. ограничаване на конкуренцията (на вашата улица други магазини няма "опасност да се появят"),
  4. ограничаване на избора на потребителите и т.н.

В крайна сметка, ще загубим всички – търговците, потребителите, общината, бюджета.

Забрана за нови частни болници

Оказа се, че властта ще опита да ограничи и "епидемичното" увеличение на броя частни болници, които работят със здравната каса. Министерството на здравеопазването предлага промяна в закона за лечебните заведения, според която тепърва болници ще се създават след съгласието на министъра, ако дейността им ще се финансира от НЗОК, или с пари от бюджета. Причина за предлаганата поправка е „твърде големият вече брой лечебници у нас – 400, а целта е по-добро планиране на финансирането на болничната помощ с публични средства."

Ще се опитам да преведа на разбираем език предложението – тъй като здравната каса е абсолютно неефективна и неспособна да осъществява ефикасно процеса на финансирането на болничната помощ от бюджета, е по-добре да спрем създаването на нови болници (които впрочем се предполага, че предоставят със сигурност по-добри услуги), за да може тя да си планира дейността спокойно.

Предложението е толкова абсурдно, че дори няма да коментирам всички негативни ефекти, а ще цитирам Бастиа и неговата Петиция от производителите на свещи, свещички, лампи, клечки, улични лампи, щипци за чистене и загасяне на свещи, гасители и от производителите на лой, масло, смола, спирт и изобщо на всичко, свързано с осветлението, в която те молят Камарата на представителите да прокара "закон, изискващ затваряне на всички прозорци, капандури, тавански прозорци, вътрешни и външни кепенци, завеси, двукрили прозорци, кръгли прозорчета, капаци на прозорци и транспаранти – накратко всички отвори, дупки, цепнатини и пролуки, през които светлината на слънцето има навика да влиза в къщите в ущърб на нашите добри индустрии, с които, горди сме да кажем, ние сме надарили страната, една страна, която не може да забрави благодарността си към нас и да ни изостави в такава неравна битка, без да ни предаде." (пълният текст на петицията можете да прочетете тук: http://www.easibulgaria.org/bg/personalities/frederic-bastiat/peticiya-ot-proizvoditelite-na-sveshti/)

 


Свързани публикации.