Преглед на стопанската политика ISSN 1313 - 0544

До 4 май работим за правителството

05.05.2011
Оцени тази статия:

Тази година българите ще работят до 4-ти май, за да попълнят държавната хазна. Това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си. Датата показва кога заплануваните приходи в държавния бюджет ще бъдат изпълнени, ако всичко изработено бъде моментално изземвано от държавата – ние я наричаме ден на свобода от правителството, а по света е известна като Tax Freedom Day.  

В България този ден традиционно се пада през месец май, като по-ранното му настъпване през последните 3 години се дължи до голяма степен на появата на бюджетен дефицит. Казано по друг начин, държавата уж изземва по-малко, но всъщност пак харчи както преди – за сметка на натрупани резерви и нови дългове. Ако продължим със символичната сметка, то от 4-ти до 13-ти май са дните, когато данъкоплатците ще трябва допълнително да работят за държавата, за да покрият и планирания дефицит за 2011 г. Тези 10-ина дни рано или късно ще бъдат отработени в полза на държавата.

През 2011 г. българите ще изработят средно по 211 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания брутен вътрешен продукт (БВП). Следователно, през 2011 г. са необходими 124 дни, за да се изработят предвидените 26,2 млрд. лв. приходи в бюджета. Само за сравнение – това, което държавата планира да изземе от населението за да попълни бюджета, е повече от 60% от разходите на домакинствата за 2010!

Най-много дни през 2011 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 31 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни 18 дни. За осигуровките ще ни трябва почти месец – 19 дни за социално осигуряване и 8 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 10 дни, а тези от корпоративни данъци - за 8 дни. Широко дискутираните през годината имуществени данъци ще ни костват 3 пълни дни.

 

Правителството ли е причината за по-ранния Ден на свобода?

Фокусът върху приходите в хазната носи донякъде лъжливо чувство за повече свобода. Покрай кризата сериозно пострадаха приходите от ДДС и акцизи, както и от корпоративни данъци, което допълнително измести датата по-рано. Единствено приходите от подоходен данък се задържаха сравнително стабилни.

Ако се абстрахираме от приходите и се вгледаме в данъчните ставки, картината е друга – запазване на основни данъци като ДДС, корпоративен и подоходен данъци, но покачване на социални осигуровки и минимални осигурителни прагове, покачване на акцизи и имуществени данъци, както и сериозно квази данъчно бреме (такси). Всичко това идва да покаже, че добросъвестните данъкоплатци губят от свободата си - често за сметка на другите, които не плащат.

 

Ден на свобода, дни за отработване и преработени дни

Графиката показва деня на свобода от правителството през годините (в синьо), както и т.нар. дни за отработване или преработени дни. Тези дни на практика показват наличието на излишък или дефицит в бюджета.

Ако има излишък, то данъкоплатците са се преработили за държавата, т.е. плащали са данъци, приходите от които не са били предвидени от правителството и съответно не са били одобрени от Парламента за съответната година – тези дни са представени с червената линия в отрицателните стойности.

Ако има дефицит, то данъкоплатците рано или късно ще отработят похарченото на версия. Това са положителните стойности на червената линия. Наложени една върху друга, линиите показват, че картината през последните години не се е променила чувствително, т.е не получаваме повече свобода от правителството, въпреки изместването на деня по-рано.

 

 

Методология

Методологията за пресмятането на тази символична дата е сравнително проста - сравняваме очакваните консолидирани приходи в държавния бюджет с БВП на страната, като използваме само официални данни/прогнози на правителството (записани в доклада към Бюджет 2011). Взимаме приходите, а не разходите, тъй като именно те показват какво се изземва от гражданите и бизнеса през годината.

Използването на официалните прогнози на правителството е най-коректният начин да се направи тази сметка, но това не означава, че реалността ще бъде точно такава. Например, при пресмятането на датата за 2010 г. също използвахме официалните прогнози, но те се разминаха сериозно с реалностите – сривът на приходите и появата на дефицит премести деня доста по-рано.

Има и други промени, който изместиха дните за всички предходни години. Националният статистически  институт (НСИ) ревизира данните за БВП като прибави и сивата икономика, което чисто статистически повиши БВП за последните 15-ина години. Това автоматично намали процента на преразпределение и намеса в икономиката, като измести и деня на свобода от правителството по-напред с около 5 дни.

 

 

За контакти:

Петър Ганев, старши икономист

Десислава Николова, главен икономист

02/952 62 66, 952 35 03

 

 

Публикацията е част от кампанията на ИПИ "Разходите на българската държава"

 

Денят  на свобода от правителството в МЕДИИТЕ (3-4 май 2011)

 • Нова ТВ
 • БТВ
 • БНТ
 • ТВ Европа
 • ТВ7
 • МСАТ
 • Радио Хоризонт
 • Дарик радио
 • Радио Фокус
 • Радио Стара Загора
 • БГНЕС
 • в-к Дневник
 • в-к 24 часа
 • в-к Стандарт
 • в-к Пари
 • в-к Монитор
 • в-к Сега
 • в-к  Телеграф
 • в-к Новинар
 • mediapool.bg
 • Investor.bg