Данъчни новости по света

1. Френският президент Жак Ширак предвижда да намали корпоративния данък в страната до едни от най-ниските нива в "стара" Европа – от сегашните 33% до 20% в рамките на пет години. Миналата година пък премиерът на Франция обеща през 2007 година да намали облагането на нискодоходните групи, за да насърчи създаването на работни места.
2. Македония въведе плосък данък от 12% – за доходите и за печалбите, а през 2008 година планира да намали ставката до 10% – с което ще има най-ниското облагане на граждани и фирми в региона. В допълнение, Македония въведе и нулев данък за реинвестираната печалба и стана втората страна в Европа – след Естония – с толкова насърчаваща данъчна политика по отношение на реинвестициите.
3. Щатът Тенеси облага с данък наркотиците, въпреки че тяхното притежание е незаконно. През миналата година приходите от данъка са почти 2 милиона долара.
4. Словения намалява корпоративния данък от 25 на 20% /постепенно до 2010 г./, намалява броя на данъчните ставки по данъка върху доходите от пет на три, намалява и данъчните ставки за облагане на доходите. Под натиск от синдикатите и други организирани групи от интереси правителството засега не въведе плосък данък.
5. България е на 107-мо място в света по данъчен климат сред 175 изследвани страни по света. В нашата група са Бангладеш, Перу и Хаити. Освен че данъците в България са високи, процедурите са много сложни, отнемат много време, пари и усилия на данъкоплатците.
6. Естония намали за поредна година облагането на доходите и печалбите и то достигна 22% – плосък данък. Целта е постигане на ставка от 20% през 2009. В Естония има и нулев данък за реинвестираната печалба.
7. В Чехия премиерът /на правителство на малцинството/ подписа споразумение с две други партии за въвеждане на плосък данък от 17-19%. Идеята е данъкът върху доходите, данъкът върху печалбата и ДДС да имат една и съща ставка – някъде в диапазона между 17 и 19%, което би представлявало значително намаление на данъчното бреме в страната.
8. Данъчното бреме върху труда в Ирландия е най-ниско в Европа. Ирландското икономическо чудо се дължи не само на най-ниския данък печалба, но и на най-ниското облагане на труда в Европа, както и на други пазарни реформи. Засега нашето правителство възприе само първата – намаление на данъка върху печалбата. Още много предстои, за да имаме икономическо чудо и в България.
9. Бюрокрацията в Европейския съюз твърди, че намалението на данъците в някои кантони на Швейцария представлява субсидия за бизнеса и поради това противоречи на договора между ЕС и Швейцария от 1972 година. Швейцарците /с право/ са твърди – намалението на данък не е субсидия. Освен това, децентрализацията на властта в страната – в която кантоните и отделните общини решават всичко на референдуми – е суверенно право на Швейцария и не би трябвало да е въобще в компетенциите на ЕС.
10. Испания намали данъка върху печалбата от 35 на 32.5% /от началото на 2007/ и на 30% /в сила от 2008/. Данъкът за малки и средни предприятие беше намален от 30 на 35%.
11. Узбекистан намали данъка върху печалбата до 10% в сила от началото на 2007 година. Намалено е и облагането на доходите.

 


Свързани публикации.