Данъчни новости по света – втора част

1. От началото на 2007 година Гърция намали корпоративния данък от 29% на 25%. Това е второ последователно намаление, след като през 2006 данъкът беше намален от 32% на 29%.

2. Докато България често се сравнява с европейски страни, Русия най-често се сравнява с азиатски. Така например, според вестник "Ведомости" руската икономика се развива по-бавно от Китай, Виетнам и Казахстан, защото бива облагана с по-високи данъци. Докато в Русия ДДС е 18%, същият данък е 17% в Китай, 10% във Виетнам и 15% в Казахстан /където ще бъде намален на 12% през 2009/. Осигуровките в Русия са 26%, докато в Казахстан те са 13%, а в Китай и Виетнам не се споменава за наличие на подобен налог.

3. Очаква се Хонг Конг да намали данъчното облагане заради наличието на огромен бюджетен излишък. Обсъждат се два варианта – намаление на корпоративния данък с половин процент до 17% или 10% ставка за нов бизнес. Предизборното обещание на досегашната управа на специалния административен район Хонг Конг е да намали облагането на печалбите и доходите до 15%.

4. Всички данъкоплатци в Канада плащат малко по-ниски данъци през 2007 година спрямо 2006 година заради данъчните намаления, влезли в сила от 1 януари. Това съобщава Канадската асоциация на данъкоплатците. В допълнение, министърът на финансите обяви 1% намаление на ДДС, 2% намаление на корпоративния данък, премахване на корпоративния свръхданък за всички компании и намаляване на федералния капиталов данък.

5. Сенатът на щата Ню Йорк обсъжда намаление на данъчното бреме върху малкия бизнес и индустрията. Намаленията ще оставят 490 милиона долара на малкия бизнес през първата година и 1.3 милиарда долара при пълното му прилагане след три години.

6. Унгарският комисар по данъчното облагане в Европейската комисия предлага увеличение на минималния акциз върху дизеловото гориво в ЕС. Той обаче среща твърда опозиция от страна на литовския комисар по бюджетните въпроси, ирландския комисар по вътрешния пазар и други. Предлага се и алтернативно решение – минималният размер на акциза да се отмени и всяка страна да определя нивата на облагане на горивата самостоятелно.

7. Исландия стана поредната страна, въвела плосък данък. Още по-интересен е фактът, че това е поредната страна, която е намалила значително /над три пъти/ корпоративния данък и в резултат приходите от този данък в бюджета са се увеличили с почти 100%

8. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие препоръча на Швеция да отмени републиканския данък върху доходите. Целта е да се насърчи труда и предприемчивостта, тъй като при високи нива на облагане хората губят стимул да работят. "Цената" на премахването на данъка е около 1.5% от БВП.

9. Сингапур намалява данъка върху печалбата с два процентни пункта до 18%. Целта на правителството е да увеличи конкурентността на икономиката. В същото време, правителството увеличава ДДС.

10. Английското списания "Economist" публикува графика за връзката между данъчните ставки по корпоративните данъци в развитите страни и данъчните приходи от тези данъци. Ясно се вижда, че по-ниските данъчни ставки водят до по-високи приходи в държавния бюджет.

 

–––––––––––

* Съвместно с Блога за икономика – http://ikonomika.org

 

 

 


Свързани публикации.