Данъчни новости – май 2008

1. Три партии в Унгария се обединиха около искането за въвеждане на плосък данък. Либералите, които наскоро напуснаха управляващата коалиция, настояват за 20% плосък данък. Трите партии ще уточнят точния размер на ставката до есента, като се очаква тя да е между 15 и 20%.

2. Хиляди немски предприемачи обмислят да напуснат страната след приемането на данък върху капиталовите печалби и предложението за въвеждане на данък върху наследството. Според Уолстрийт джърнъл всяка година 500 от най-богатите немци напускат страната и отиват в Швейцария, Австрия или Великобритания.

3. Полша ще въведе плосък данък през 2011 година, обяви премиерът Доналд Туск. Причината за отлагането на реформата е опозицията от страна на президента, който заплашва да наложи вето. Мандатът на президента изтича през 2010 година. В периода до 2011 година данъкът ще се оплоскостява постепенно всяка година, обяви също премиерът.

4. Ръководителят на данъчната дирекция на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие заяви, че въпреки намалението на данъчните ставки за облагане на печалбите, приходите в бюджета от тези данъци се увеличават. Според него това може да се промени в бъдеще, но ниските ставки влияят позитивно на икономическия растеж и данъчната конкуренция в този смисъл е полезна.

5. Търговската камара на Финландия призова за провеждане на изследване за въвеждане на плосък данък в страната. Плоският данък ще позволи намаление на пределните ставки на облагане, което ще е насърчи труда.

6. Силвио Берлускони – новият италиански премиер – обеща да намали данъчното бреме с 10 процентни пункта от сегашните 43% до 33% до края на мандата си. В същото време, той планира да намали и преразпределението през държавния бюджет до под 40% от БВП.

7. Министърът на финансите на Чехия предложи данъкът върху доходите, осигурителните вноски и здравните вноски да се обединят в един "супер" данък. Целта е да се опрости данъчната система и трите данъка да се събират заедно.

8. Постоянният комитет на парламента на Виетнам одобри предложението за намаление на корпоративния данък от 28 на 25%. Целта е да се насърчи икономиката и да се увеличи конкурентността на страната.


Свързани публикации.