Данъчни новости – февруари 2009

 

1. Според данни от сп. The Economist всички големи световни икономики включват данъчни намаления в антикризисните си пакети. Няма нито една друга мярка за стимулиране на икономиката, която да се прилага във всички страни, освен намалението на данъците.

2. Включването на данъчни стимули не е учудващо, тъй като те са доказано по-ефективни. Ramey (2008) and Romer and Romer (2008) преглеждат историческите примери на фискални експанзии в САЩ и ги сравняват с пакети от данъчни стимули, например във втория мандат на Рейгън и първия на Клинтън. Резултатите показват, че ефектът на мултипликатора от фискалния стимул е 1.4 (за всеки похарчен долар производството се увеличава с 1.4 долара) докато мултипликационният ефект при данъчния стимул е около 3, двойно по-голям.

3. Барак Обама включи голям пакет от данъчни намаления в антикризисното си предложение към Конгреса. Между 30 и 40% от 800-те милиарда долара антикризисен пакет ще бъдат насочени към намаляване на данъчно-осигурителното бреме.

4. Тайван смята да заложи на данъчни намаления за привличане на повече чужди инвестиции с цел да се насърчи икономиката в сегашната рецесия. Освен данъчни стимули ще се намалят и бюрократичните пречки при инвестиции.

5. Сингапур намалява корпоративния си данък от 18 на 17% в новия държавен бюджет. Основната цел е да се намали разликата в облагането с Хонг Конг където данъкът е 16.5%.

6. Дания, която е страната с най-високо облагане на доходите в целия Европейски съюз, тръгва към намаление на данъците. Данъчната комисия, която е натоварена с реформиране на данъчната система, предложи значителни намаления на пределните данъчни ставки за облагане на труда. Това ще направи страната по-конкурентна при привличане на добри компании и работни места към страната.

7. Австралийското правителство смята да ускори прилагането на данъчните намаления. Първоначално те трябваше да се реализират в рамките на четири години, но заради кризата ще бъдат приложени по-бързо.

8. Нова Зеландия намалява подоходните данъци с 4.4 милиарда долара. Целта е да се подпомогне икономиката в сегашните несигурни времена и в същото време да се насърчи дългосрочният икономически растеж.

9. Швеция намалява значително данъчното облагане, за да насърчи икономиката. Общата сума на намалението ще бъде 32 милиарда крони или 1% от БВП на страната. Сред намалените данъци са данъкът върху доходите, данъкът върху печалбите и осигурителната тежест.

10. Германия също включва голям дял на данъчни намаления в антикризисния си план. Правителството смята да намали данъци и осигуровки като начин за стимулиране на икономиката.

 


Свързани публикации.