Данъчни новости – август 2007

1.  Дания – страната с най-високо облагане на доходите в ЕС – ще намали данъка върху доходите с 10 милиарда датски крони (1.34 милиарда евро) през следващите две години. Целта е да се стимулира пазарът на труда и да се подобрят стимулите за труд. В същото съобщение датското правителство обеща, че икономическият план за следващите 8 години не предвижда никакво увеличение на данъците до 2015 година.

2.Френският министър на финансите Кристин Лагард представи на парламента пакет от 13.6 милиарда евро за намаление на данъците, мерки които според президента Саркози ще осигурят икономически шок и ще задвижат икономиката. Пакетът включва премахване на данъците върху допълнителния труд, намаляване на данъка върху наследствата, ограничаване на облагането на доходите до не повече от 50%. Правителството иска да направи пазара на труда по-гъвкав, както и да насърчи французите да спрат да напускат страната заради високите данъци.

3. Премиерът Сергей Станишев установи, че ниските данъци позволяват по-висок ръст на пенсиите:

Тези две мерки станаха възможни в резултат на много доброто бюджетно изпълнение – по-високо от планираното. Един от важните компоненти в това преизпълнение е много голямата събираемост на корпоративния данък, който също бе коментиран като прекалено голям жест към бизнеса, но доведе до това, че вече не е изгодно да се крие. Там преизпълнението е изключително високо именно заради намаляването на корпоративния данък. Оттам се появиха и ресурсите за по-високи пенсии.

4. Долната камара на чешкия парламент прие на трето четене пакета от фискални реформи за намаление на данъците и реформа на социалните разходи, включително 15% плосък данък върху доходите (който намалява на 12.5% от 2009 година). Правителството заложи политическото си бъдеще на приемането на този фискален пакет и успя да го прокара през парламента въпреки че няма мнозинство в парламента – в управляващата коалиция са точно половината от депутатите, другата половина са в опозицията.

Фискалният пакет мина със 101 гласа "за" и 99 "против". Комунистическата и социалистическата партии бяха твърдо против, но двама депутати от опозицията подкрепиха закона. Един депутат от управляващата партия не го подкрепи, защото в закона се предвижда въвеждане на такса за преглед при лекар.

Освен плосък данък от 15% за облагане на доходите (спрямо максимална ставка от 32% сега), законът предвижда намаление и на данъка върху печалбата от 24% на 21% (и допълнително намаление до 19% през 2009 година).

5. Намалението на данъците е причината за по-високият икономически растеж, който доведе до повече данъчни приходи и намали дефицита в държавния бюджет, според президента на САЩ Джордж Буш. „Започнахме да намаляваме данъците през 2001 година и американската икономика расте вече пет години без прекъсване. Реалните доходи след данъци са нараснали с почти 10%„ казва Буш.

6. Да се въведе плосък данък, се препоръчва в доклад на Световна банка, озаглавен "Фискална политика и икономически растеж". Въвеждането на плоски данъци върху доходите имаха положителен ефект в Източна Европа, заяви Трейси Лейн, старши икономист в Световна банка и съавтор на доклада. Плоският данък може да помогне за икономическия растеж, гласи документът. Според Лейн плоският данък върху доходите трябва да е съпътстван с модернизиране на данъчната администрация и намаляване на облагането на труда. Въвеждането на плоския данък върху доходите в Словакия затвори вратичките в данъчните закони и подобри събираемостта, пише в доклада.

7. Планът на немското правителство да намали корпоративния данък с девет пункта премина и последното препятствие получавайки подкрепа в горната камара на парламента. Законът, който е важна част от реформаторската програма на канцлера Меркел, беше приет от долната камара през май. Ставката на корпоративния данък се намалява от 38.65% на под 30% от началото на 2008 година.

Това е третото поредно голямо намаление на данъка – след като през 1999 година той беше намален с 4 пункта, а през 2001 година с цели 13 пункта. По този начин, за последните 10 години корпоративният данък в Германия е намален с над 26 пункта – почти колкото и в България (тук ставката беше намалена с 27 пункта за десетилетие). Според министъра на финансите на Германия тази политика ще се отрази позитивно на икономиката.

8. В страните с плосък данък икономиката и доходите растат значително по-бързо, твърди легендарният естонски премиер Март Лаар. В скорошна публикация за естонското икономическо чудо Март Лаар пише:

Плоският данък върху доходите увеличи икономическата активност навсякъде, създаде нови работни места и намали сивата икономика. Сравнявайки икономическия растеж в страните от Централна и Източна Европа с плосък данък върху доходите с растежа в страните от същия регион с прогресивно облагане на доходите, можем да видим, че страните с плосък данък средно растат по-бързо…

Страните с плосък данък са намалили относителната разлика в доходите със "Стара Европа" много по-бързо, отколкото останалите страни… Средното догонване на страните с плосък данък е 25 процентни пункта, в сравнение със страните с прогресивни данъци, където то е само 14 процентни пункта.

9. Рудолф Джулиани – водещ по популярност за номинацията за кандидат-президент на Републиканската партия – предложи силно опростяване на данъчния закон и плосък данък така че данъчната декларация да се събере на лист хартия. Джулиани припомни, че президентът Роналд Рейгън е опростил данъчните закони, но след това те отново са станали много сложни.

В допълнение, Джулиани заяви, че ще премахне завинаги данъка върху наследствата (който беше намален и премахнат временно от Буш), ще намали корпоративния данък, както и облагането на средната класа. Ниските данъци водят до по-добри икономически резултати, твърди Джулиани на база на опита си като кмет на Ню Йорк. Съветник на Джулиани е Стив Форбс – най-известния привърженик на плоския данък в САЩ.


Свързани публикации.