Данъчни новости – април 2007

1. Според премиера на Албания от 1 януари 2008 година страната ще въведе плосък данък от 10%, който ще е най-ниският в Европа. Корпоративният данък, който сега е 20% ще бъде намален наполовина, същото ще се случи и с осигурителните вноски за бизнеса, които в момента също са 20%. Данъкът върху доходите ще бъде с една-единствена ставка от 10%. По този начин ще се достигне до ставка от 10% за данък печалба, данъка върпху доходите и осигурителните вноски. В допълнение се планира и постепенно намаление на ДДС.

През последните години правителството на Албания е направило няколко сериозни данъчни промени – намаление на облагането на печалбите на малките фирми, както и намаление на осигурителните вноски за бизнеса от 29% до 20%. Целта на досегашните, а и на предстоящите данъчни реформи е да се подобри бизнес средата, да се привлекат инвеститори и да се ускори икономическият растеж.

2. Вече 13 страни прилагат плосък данък, според Уолстрийт Джърнъл. Постепенно въвеждането на плосък данък се придвижва към Западна Европа – където все още само Исландия е въвела плоска ставка. В Източна Европа, обаче, плоският данък е правило, а не изключение.

3. Един от кандидатите за президент на САЩ – бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани започва да променя позицията си по данъчните въпроси и вече подкрепя въвеждане на плосък данък. Той все пак уточнява, че промяната на сегашната система няма да е лесна.

4. Черна гора въвежда плосък данък върху доходите от 1 юли 2007 година. Ставката през 2007 година ще бъде 15%, през 2009 година ще бъде намалена на 12%, а през 2010 година ще достигне 9%. По този начин данъкът върху доходите ще достигне ставката на облагане на печалбите, която също е 9%. Досега облагането на доходите ставаше с няколко ставки от 16 до 24%.

5. Новата управляваща коалиция в Естония обяви, че ще намали плоския данък до 18%. Партията на министър-председателя, обаче, смята да отиде дори по-далеч – да намали данъка до 12%. Целта на това намаление е Естония да стане една от петте най-богати страни в Европа.

6. В САЩ щатите с по-ниски данъци отбелязват значителен спад в нивата на бедност – 13.7%, което е два пъти повече от средното за страната. В щатите с високи данъци бедността нараства с 3%. Ниските данъци, насърчаващи икономиката, се оказват по-важни за борбата с бедността отколкото високите социални разходи.

7. Най-богатата жена в Нова Зеландия напуска страната заради високите данъци. Тя ще живее в съседна Австралия, където данъчният режим е по-благоприятен.

8. Много известни личности от европейски страни с високи данъци избират да живеят в Швейцария вместо в собствената си страна. Легендарният френски музикант и филмова суперзвезда Джони Холидей, световният шампион Михаел Шумахер, тенесистът Борис Бекер, рокзвездата Фил Колинс са само малка част от тях.


Свързани публикации.