Цените на зърното остават потиснати

| изтеглете пълен текст |

На този етап изглежда няма сила, която да раздвижи цените на основните зърнени култури нагоре поне в идния месец. Това не успяха да направят влажното време в някои основни производствени райони и ситуацията в Украйна едновременно. Дори сваленият самолет на Малайзийските авиолинии и очакваните като следствие от това евентуални по-строги санкции срещу Русия не могат да разклатят убеждението на пазарните участници, че през стопанската 2014/15 г. производството на основните зърнени и маслодайни култури е повече от достатъчно, за да задоволи търсенето.

В Черноморския регион доминацията на румънската пшеница отслабва с излизането на украинска и руска пшеница на конкурентни цени. На последния си търг египетската GASC закупи 235 000 тона пшеница на средна цена от USD 245/тон FOB. Два от четирите лота бяха спечелени от руска пшеница, един – от украинска и един – от румънска. С ревизираните нагоре прогнози за реколтата в Русия, в Черноморския регион се очертава засилено предлагане на пшеница на конкурентни цени. В края на юли цената на руското зърно падна до USD 223/тон FOB.

Единствената заплаха за пазарите остава възможността от допълнително усложняване на ситуацията в Украйна и евентуалното налагането на търговски санкции на Русия. Последното обаче изглежда твърде невероятно.

При маслодайните култури също се очертава много добра реколта в световен мащаб през настоящата стопанска година. Причина за това са увеличените площи и благоприятните климатични условия в основните производствени региони на света. Особена тежест се пада на соята, при която се очаква с 4 млн. тона по-голяма от миналогодишната реколта до нива от 302,2-304,8 млн. тона според различни източници. Очакванията за рекордна реколта водят до очаквания и за рекордно ниски цени на основните маслодайни култури.  

В България жътвата на пшеницата в област Добрич е приключила на 64% от площите към 24 юли при средни добиви от 4,8 т/ха по данни на областна дирекция „Земеделие”. Резултатите са с около 20% по-ниски от миналогодишните. Средните изкупни цени на пшеницата към края на юли се движат на нива от 260 лв/тон от място. Сделки при ечемика се сключват на 240 лв/тон от място, но търсенето е слабо. Рапицата се купува по 540-550 лв/тон от място. С излизането на пазара на руската и украинската реколта цените трудно ще се раздвижат нагоре. Премия може да се очаква само за висококачествено зърно.


Свързани публикации.