Преглед на стопанската политика ISSN 1313 - 0544

Цените на пшеницата слабо се покачват, ечемик не се търси

Автор: Николай Вълканов / 25.10.2013
Оцени тази статия:

В Черноморския басейн цената на пшеницата получи нов лек тласък нагоре в средата на октомври. Има търсене за хлебна пшеница с 12,5% и по-високо протеиново съдържание както в Русия, така и в Украйна. Липсва обаче достатъчно предлагане. Фермерите предпочитат да задържат продукцията си в търсене на по-добра цена. Това кара основните търговски агенти да очакват известно покачване на цените в края на октомври и началото на ноември. Дори да бъде с известно забавяне, това вероятно ще се усети и на българския пазар.

Ечемик почти не се търси и засега няма изгледи за особено раздвижване на пазара, а очакванията при царевицата са скоро договорените доставки да бъдат изпълнени и интересът постепенно да спадне. На пазара на слънчоглед са възможни изненади заради забавянето на прибирането на реколтата в Русия и Украйна. Процентът на ожънатите площи към началото на октомври е вторият най-нисък след 2011 г. за последните пет години. Още не са напълно ясни параметрите на реколтата по отношение на качеството заради дъждовете през септември.

За момента е много трудно да се правят прогнози за бъдещото развитие на пазара на слънчоглед. Най-консервативната оценка все пак е, че с излизането на пазара на реколтата от Русия и Украйна цената ще се стабилизира или ще претърпи лека корекция  надолу. Всичко ще зависи от интензивността на търсенето. В началото на 2014 г. обаче тенденцията би трябвало да бъде в посока повишение.

Целият Зърнен бюлетин за октомври може да намерите тук.