Брекзит от последната седмица

Британският парламент проведе серия от гласувания през тази седмица в опит да разплете възела около Брекзит. Ако се съди по обществената реакция у нас, масовото впечатление е за безизходица, хаос и въобще тотална липса на политическа воля за намиране на решение. Това обаче не е съвсем вярно. Всички тези процедури и гласувания всъщност целят обратното на хаоса, а именно да откроят за какво има мнозинство в британския парламент – точно това се и случи през последната седмица. Ето накратко коментар по някои от основните линии на размисъл:

Британският парламент забрани Брекзит без сделка

Подобни заглавия можеха да се срещнат в родните медии през последните дни. Това твърдение е невярно. Факт е, че на гласуването в сряда парламентът изрази твърда позиция срещу Брекзит без сделка, което означава само едно – мнозинството в парламента е против целенасоченото хаотично излизане от ЕС без сделка. Това наистина е важен сигнал. Хаотичното излизане от ЕС обаче не може да бъде забранено, тъй като това е опцията по подразбиране – ако няма сделка или ако няма отлагане, излизането без сделка ще се случи по подразбиране на 29 март тази година.

Не могат ли просто да отменят Брекзит или да има нов референдум?

Не е толкова просто. Британският парламент уважава вота на хората отпреди две години и като цяло гласовете просто да се пренебрегнат резултатите от референдума са малко – технически това е възможно, но би било политическо самоубийство и шансовете да се случи са нулеви. Нов референдум в момента (до 29-ти март) също не е на масата. В четвъртък имаше подобно предложение, което не беше подкрепено. В идните две седмици ще се дебатира сделка и отлагане на излизането. За нов референдум, ако ще се говори въобще, ще бъде след евентуалното отлагане. Отделно цялата процедура по нов референдум отнема поне 5-6 месеца.

Вече няма никакъв шанс за сделка и отлагането е сигурно

Всъщност има шанс за сделка. В четвъртък британският парламент наистина подкрепи отлагането на Брекзит, но има важни детайли. Ключовият момент е, че се дава възможност да се подкрепи сделката с ЕС до 20-ти март, тоест има още една седмица време. Съответно ще има и трети решителен вот по самата сделка. Ако сделката се подкрепи, то отлагането ще бъде само с няколко месеца (най-късно до 30 юни), колкото да се приемат нужните законодателни промени. Ако сделка до 20-ти март няма, то ще се търси по-дълго отлагане, което означава, че Великобритания ще участва и в европейските избори през май 2019 г. Последното е изрично записано в решението на британския парламент.

Какво може да се промени следващата седмица?

Големият въпрос безспорно е какво толкова може да се промени за една седмица, така че сделката да се случи. Макар вероятността да остава малка, някой развития са в подкрепа на сделката: 1) поредицата гласувания дадоха отговор на много въпроси, които размиваха дебата – основното е, че мнозинството е за сделка по принцип, против хаотично напускане и против нов референдум точно сега; 2) липсата на време ограничава и празнословието, тоест ясно е какво следва – ако няма сделка до 20-ти март, Брекзит ще се отложи задълго и Великобритания ще участва в европейските избори, което едва ли се харесва на мнозинството в парламента; 3) Джефри Кокс, чийто правен съвет е ключов за тълкуването на т. нар. „бекстоп”[1], най-вероятно ще даде допълнителен правен съвет, в който са преразгледани рисковете от „вечния капан” на бекстопа – позовавайки се на текстове от Виенската конвенция. 

Всичко това, разбира се, съвсем не гарантира, че сделка ще има. Факт е обаче, че развитията от последната седмица не са хаотични, а напротив – гласуванията протекоха според очакванията и очертаха по-ясно линиите на различните мнозинства в британския парламент. Ако до 20-ти март сделка няма, топката ще е и в полето на ЕС по темата за отлагането – дали ще се поставят условия и за какъв период ще бъде. Ако все пак сделка има, то тя няма да е шокираща – както много добре знаем, британците обичат да правят сделки точно преди да се затвори трансферният прозорец.  

 


[1] Виж повече по темата тук: Q&A: The Irish border Brexit backstop


Свързани публикации.