Балкан и Химко: два примера за национализация на губещ частен бизнес

Word Format (Word Format)

Отношението на държавата към частните Балкан и Химко обещава ренационализация на активи и ресурси. Естествено това противоречи на общо изразената воля за приватизация, но изглежда правителството ще направи точно това. И в двата случая държавата или нейни компании са основни кредитори на задлъжнелите Балкан и Химко. Възможните решения варират от опрощаване на дълговете до ликвидация и разпродажба на активите на компаниите. Вероятните решения имат добра и лоша страна: добре е, че и двете компании ще бъдат ликвидирани; лошо е, че техните ресурси се национализират.

В случая с Балкан държавата избра да ликвидира компанията и успоредно с това да създаде нова държавна фирма, която да придобие властта върху ресурсите на ликвидираната фирма. Това вероятно се отнася до повечето активи, както и до заетите в компанията. Ренационализацията на Балкан ще измъкне и около 30 млн. лв. от фискалния резерв, вероятно за да покрият вземанията на другите кредитори на авиокомпанията. Единственото рационално предложение за решаване на казуса даде Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. Той предложи „националният превозвач“ да бъде създаден с публична подписка, в която може да участва всеки гражданин, който вижда някакъв смисъл в това.

Опитите на държавата да запази Химко – вече длъжник на около 110 млн. лв. към държавните Булгаргаз и НЕК – досега се изразяваха основно в импортни мита за торове и скрити субсидии. Те натовариха потребителите в страната с по-високи цени, докато правителствата твърдяха, че се борят с „бедността“ на тези потребители. Изглежда вече има друга държавна стратегия: активите на компанията ще бъдат ренационализирани, а правителството ще търси „стратегически“ инвеститор, на който да ги продаде.

Двата случая са обединени от решението за поставяне на административни бариери пред излизането от бизнеса, които, както не веднъж сме писали, блокират ресурси в неконкурентни отрасли и фирми. Традицията в поставянето на бариери пред изхода досега включваше предимно субсидии (преки и непреки), опрощаване на дългове и преференции на местния пазар. Сега вече има нова форма на тази политика: национализация на губещ частен бизнес.

Коментирай този материал във форума на ИПИ & И.З.И.!


Свързани публикации.