29 май – денят, в който спираме да работим за правителството

Според изчисления на Института за пазарна икономика денят на свободата от правителствена намеса през 2007 г. е 29 май. На тази дата гражданите спират да работят за правителството и започват да работят за себе си.

Стигнахме до тази дата по следния начин: ако целият осреднен доход на гражданите се взима от правителството до покриване на бюджетните приходи за 2007 г., до 149-тия ден от годината или до 29 май гражданите ще работят за държавата, която харчи и преразпределя средствата чрез бюджета и едва след това всеки гражданин е свободен да изкарва доход за себе си и сам да решава за какво ще го ползва.

Идеята за намиране на деня на свободата от правителствена намеса е заимствана от канадския институт “Фрейзър” и американския институт “Кейто”, които всяка година изчисляват Tax Freedom Day (ден на свободата от данъци). Чрез тази символична дата целим да онагледим ролята на правителството в преразпределението на доходите на гражданите и бремето, което носи за икономиката.

В таблица 1 са представени данните за 2005, 2006 и 2007 г. В бюджетните приходи се включват данъчните и неданъчни приходи, които държавата събира от гражданите, но не се включват парите, които правителството получава като помощи от трети страни (напр. приходи от предприсъединителните и структурни фондове на ЕС).

В данните се включва отчетеното и прогнозирано преизпълнение на приходите в бюджета. През 2005 г. се отчита преизпълнение на приходите в размер на 4,6% от БВП. През 2006 г. залагаме преизпълнение на приходната част в размер на 3,1%, като за база на оценката ползваме наличните данни за изпълнението на бюджета до септември 2006 г. През 2007 г. сме направили консервативна прогноза и залагаме преизпълнение в размер на 1,3% от БВП. Очакванията за по-голямо преизпълнение са реалистични, но поради несигурността, която съпътства първата година на членството на страната в ЕС, сме предпазливи в прогнозите.

Както се вижда от таблицата, въпреки намалението на корпоративния данък до 10%, денят на свобода от правителство няма да настъпи по-рано през 2007 г. спрямо настоящата 2006 г. Преразпределението има тенденцията дори да се увеличава, което означава, че намесата на държавата в живота на хората не намалява, а само придобива други форми и измерения.

 


Свързани публикации.