10-те най-четени статии на ИПИ за 2018 година

През 2018 г.  седмичният бюлетин на ИПИ набъбна с нови 51 броя и вече достигна до 916-тото си издание. За 2018 г. сме публикували 300 материала – основно авторски анализи и коментари по актуални събития.

Ето кои са 10-те най-четени статии и анализи от страницата на ИПИ[1]:

1)      Размисли без страсти за Банско 

Автори: Петър Ганев и Иван Брегов / 05.01.2018

Новата година започна ударно с голям протест в отговор на правителствените решения за Пирин. Тъй като казусът е правно-икономически, в тази статия ще представим общия поглед на икономист и правист, които са познати в позициите си в защита на частната инициатива, както и срещу политическата корупция и опитите за овладяване на съдебната система.

2)      В България нищо не се произвежда 

Автор: Десислава Николова / 23.03.2018

Чували сте я тази фраза, нали? Било то от таксиметрови шофьори, инженери, продавачи, пенсионери и други граждани, които не следят отблизо икономическата статистика, но това не им пречи да имат формирано мнение по доста икономически въпроси. Е, колкото и да е странно за някои, в България се произвежда, при това все повече.

3)      Изследване на ИПИ: Икономическите центрове в България

Автор: ИПИ / 19.01.2018

ИПИ представи първо по рода си изследване на икономическите центрове в България. Групирането в рамките на центровете е правено около т.нар. икономически ядра, които привличат значителна ежедневна трудова миграция от съседни общини, имат висока концентрация на наети лица и генерират относително голяма продукция.

4)      Изследване на ИПИ: Присъединяване на България към еврозоната – икономическият поглед 

Автор: ИПИ / 03.05.2018

В края на м.април 2018 г. Институтът за пазарна икономика финализира доклад за ефектите за българската икономика от присъединяване към ERM II и еврозоната. Позитивите за икономиката на България от присъединяване към еврозоната са както краткосрочни, така и дългосрочни. Те ще започнат да се усещат още в момента, в който официално започне процеса на присъединяване и страната влезе в чакалнята на еврозоната (ERM II).

5)      „Моите данъци”: Научете колко и какви данъци плащате на държавата

Автор: ИПИ / 05.04.2018

Сайтът позволява на всеки работещ българин, на база своята заплата и потребление, да изчисли данъците, които плаща на държавата и да генерира личната си „Разходна бележка”, която показва как държавата харчи събраните пари.

6)      Конете на Аспарух и таблицата на БАН 

Автор: Явор Алексиев / 26.01.2018

Повод за написването на този материал е една Таблица от годишния доклад за 2017 г. на Института за икономически изследвания към БАН. Откриваме я във втората част на един иначе далеч не лишен от аналитични достойнства документ. Целта на тази таблица е да сравни производството на „важни за България продукти” през 1988 и 2015 г. Защо такива сравнения са безумни?

7)      Данъците – все нагоре вече близо 10 години 

Автор: Петър Ганев / 12.10.2018

Вече трета година към края на лятото бюджетът е на огромен излишък. Макар традиционно да има ударно харчене на натрупаните средства в последните месеци на година, историята показва, че най-вероятно и тази година бюджетът ще приключи на плюс. На този фон в подготовката на проектобюджета за 2019 г. отново се говори по-скоро за покачване на данъци и/или осигуровки – било то нова здравна вноска, повишен максимален осигурителен доход или по-високо облагане на старите автомобили.

8)    Безработицата през 2017: регионален преглед

Автор: Явор Алексиев / 05.04.2018

През 2017 г. трудовият пазар у нас продължи експанзията си, като обсъжданото през последните години подобрение е все по-ясно видимо и на регионално ниво.

9)      Министър в Холивуд 

Автор: Петър Ганев / 09.03.2018

Министърът на туризма Николина Ангелкова е била в Холивуд на годишната церемония за връчването на наградите „Оскар”. Тази новина предизвика очакван интерес и въпроси дали това посещение е било финансирано от българския данъкоплатец. Отговорът на министерството не закъсня и също беше очакван – пътуването е било лично и финансирано със собствени средства. Това, обаче, не е задължително добра новина за данъкоплатците.

10)   Сделката с ЧЕЗ – от трън, та на глог 

Автор: Калоян Стайков / 02.03.2018

Процедурата за продажба на българските активи на чешката ЧЕЗ Груп тече повече от година, но едва през последната седмица предизвика сериозен обществен интерес. Това се дължи на редица коментари от политици, включително от управляващата коалиция и от опозицията, и експерти относно способността на одобрения купувач да управлява компания с мащабите на ЧЕЗ България. Интересно е, че подобен интерес липсваше както при избирането на предишния фаворит на ЧЕЗ Груп, така и при мистериозния му фалит.

 

Очаквайте седмичния бюлетин всеки петък и през 2019 година!

 


[1] Отделно бюлетинът достига до всички по-големи медии и е широко препечатван и отразяван – виж „ИПИ в медиите”.


Свързани публикации.