Назад

Злободневно за някои въпроси на националната сигурност и съдебната власт

През тази седмица справка от Министерството на правосъдието направи това, което не успя смесен състав от съдии на Върховния касационен съд /ВКС/ и Върховния административен съд /ВАС/. Справката от министерството установи обективната истина/виж статия тук/. На изборите за излъчване на девети състав на Висшия съдебен съвет /ВСС/ през юни 2022 г. се прокраднаха редица съмнения, които оставиха убеждението, че вотът е манипулиран. После това впечатление се потвърди по делото за обжалване на резултатите от самата експертиза. Обаче решението се размина с фактите по експертизата и мнението на експертите. Правото се размина с действителността. Самото дело бе заведено от съдиите Владислава Цариградска, Татяна Жилова, Атанас Атанасов и Владимир Вълков. Цариградска продължи начинанието с още дела. Хубаво е имената на тези съдии да се споменават и помнят – те и други като тях плащат с кариерното си развитие и личния си дискомфорт, за да има съпротивителни сили в съдебната система.

Какво показва справката?

В деня на изборите – 25 и 26 юни 2022 г. (събота и неделя) – има подадени 200 гласа от сградата на ВАС в центъра на София. Обаче в сградата са влезли общо 28 души. Оттук насетне е въпрос на умение как Прокуратурата на Република България и редови прокурори няма да се самосезират по случая и как дори и да бъдат сезирани ще потушат следите и делото. Предстои да видим.

Решението на законово ниво

Противно на реда за упражняване на вота от всички български граждани на избори, изборите в съдебната власт не бива да бъдат подчинени на възможност за машинен вот.

Защо ли?

Към настоящия момент председателите на съдилищата заявяват по какъв начин ще гласуват редовите съдии – електронно или чрез хартиена бюлетина. Отново председателите валидират талоните за гласуване чрез електронната система, след което връчват талона на всеки съдия. „Добрата практика“ за безконфликтни отношения с председателя на съда, а впоследствие и с политически контролираните членове на съдебния съвет /множеството от тях/ изисква да върнеш картончето на „шефа“. А той, като избран за административен ръководител, да прецени за кого да гласува от твое име и за твоя сметка. Явно някои председатели и това не са свършили, а просто са предали по веригата съответните картончета нататък /подробности виж тук/. И така някой смел специалист е взел, че е гласувал със 172 картончета и в бързината ги е закачил на адреса на Върховния административен съд. Успокояващото в случая е, че не ги е закачил на някоя почивна станция я на ВАС, я на Прокуратурата – че и такива има – а те поне не са празни.

Да се върнем към решението

Просто е – провеждане на общите събрания за избор в един ден, в София, при гласуване с хартиена бюлетина. Скъпо, старомодно, но при минимален риск за податливите на внушения, не казваме на влияние и други стимули, съдии. Ако редови съдия е готов да си даде талончето за гласуване за членове на ВСС, то представяте ли си какви решения и присъди ще пише, ако пък нещо друго му се даде…

Разбира се, съвсем вероятно изборите за органа, който определя кои хора са годни за съдии и прокурори, съвсем не е риск за националната сигурност. Не е, остава ДАНС да го потвърди както състав от съдии от ВКС и ВАС потвърди липсата на нарушения в изборния процес за Висш съдебен съвет.


Свързани публикации.